Δολοφόνοι Καραϊβάζ: Έμπειροι που διαμένουν στην Αθήνα - Πού στρέφονται οι έρευνες

Γιώργος Καραϊβάζ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την πιθανότητα οι εκτελεστές που δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ να είναι έμπειροι, σεσημασμένοι και να διαμένουν στην Αθήνα εξετάζουν οι αναλυτές της Ασφάλειας, καθώς εκτιμούν πως ο τρόπος δράσης τους αποδεικνύει πως δεν ήταν πρωτάρηδες. Επίσης, καθώς περνούν τα 24ωρα και οι έρευνες σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και ενοικιάσεις οχημάτων είναι αποτελεσματικές, ενισχύεται η εκδοχή οι δολοφόνοι να μην ήταν εισαγόμενοι.

Επίσης, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τα στελέχη Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής αναζητούν εντολές εξόντωσης ή τουλάχιστον πληροφορίες για τους εντολείς της δολοφονίας από τις φυλακές. Εξετάζουν τις επικοινωνίες κρατουμένων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα μέσω εσωτερικών πληροφοριοδοτών.

Αναζητούν πληροφορίες για συζητήσεις που έγιναν πριν και μετά τη δολοφονία, ώστε να εντοπίσουν άτομα που μπορεί να μιλούν γι' αυτήν ή να γνωρίζουν ή ακόμη και να επαίρονται για τη διάπραξή της. Παράλληλα, σε ένα πληροφοριακό και ηλεκτρονικό δίχτυ βρίσκονται πρωταγωνιστικά και δευτερεύοντα μέλη της Greek Mafia. Αναλύοντας το βιντεοληπτικό υλικό, φαίνεται ότι ο οδηγός της μηχανής και ο δράστης που πυροβόλησε τον άτυχο δημοσιογράφο χωρίστηκαν περίπου 2 χλμ. μακριά από το σημείο της δολοφονίας.

«Ξεσκονίζουν» λίστες σεσημασμένων εκτελεστών

Μια εκτίμηση που «κουμπώνει» με το γεγονός ότι λόγω κορονοϊού και καραντίνας οι πτήσεις, οι μετακινήσεις και οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και δύσκολες. Το παραπάνω στοιχείο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εξαφάνισαν το σκουτεράκι, δείχνει ότι είναι κάτοικοι Αθηνών και με μεγάλη πιθανότητα να είναι σεσημασμένοι.

Κι αυτό, γιατί δεν ήθελαν να ρισκάρουν αφήνοντας πίσω τους μια μηχανή που θα αποτελούσε «θησαυρό» στοιχείων με αξιοποιήσιμα ίχνη από DNA και αποτυπώματα που θα μπορούσαν να δώσουν στο «πιάτο» των διωκτών τους την ταυτότητά τους. Έτσι, οι έμπειροι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών ξεσκονίζουν λίστες σεσημασμένων εκτελεστών, συγκρίνοντας τη σωματοδομή και τον τρόπο δράσης τους σε μια προσπάθεια να βρουν τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Σημείο δολοφονίας Γιώργου Καραϊβάζ
© (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Πώς εξαφάνισαν το σκουτεράκι

Η Αστυνομία εκτιμά ότι όταν δεν βρίσκονταν σε κοινή θέα, ο εκτελεστής μπήκε σε άλλο όχημα διαφυγής και ίσως άλλαξε και ρούχα, ενώ ο οδηγός της μηχανής πήγε να την εξαφανίσει. Δεν αποκλείεται να τοποθέτησαν τη μηχανή σε κλειστό φορτηγάκι, να την πέταξαν στη θάλασσα ή να την κουκούλωσαν σε άλλη περιοχή.

Μέχρι και πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία είχε δηλωθεί διψήφιος αριθμός κλοπών σκούτερ, και συγκεκριμένα μαύρων Beverly. Παράλληλα, ερευνώνται και οι ενοικιάσεις τέτοιων μηχανών. Ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από τα βίντεο ο αριθμός κυκλοφορίας. Το κινητό του Γιώργου Καραϊβάζ, που ήταν μέσα στη ζακέτα που φορούσε, έχει δεχτεί σφαίρα των εκτελεστών και επιχειρείται προσπάθεια ανάκτησης συνομιλιών ή πληροφοριών από διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας, που φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς.