Βατόπουλος: «Βρισκόμαστε σε ανορθόδοξο πόλεμο»

Αλκιβιάδης Βατόπουλος
(Πηγή: parallaximag.gr)

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τα self tests καθώς και σε όσα λέγονται γύρω από το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα.

Βατόπουλος: «Ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος»

Αρχικά, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ξεκαθάρισε πως ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος και πως βρισκόμαστε σε ανορθόδοξο πόλεμο μαζί του σε όλο τον πλανήτη. Και εξήγησε πως αυτό ισχύει γιατί παρατηρούνται συνεχείς αυξομειώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα και από τη μία στιγμή στην άλλη είναι δυνατόν να «κοκκινίσει» μια περιοχή.

Για τις μετακινήσεις του Πάσχα: «Eίναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις»

Για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής της τακτικής που ακολουθούμε, με έμφαση στη διενέργεια πολλών self tests.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson: «Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι σπάνιες»

Αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, σημείωσε πως οι πρώτες δόσεις αυτού έρχονται σήμερα στη χώρα μας και είπε πως οι παρενέργειες οι οποίες έχουν αναφερθεί είναι σπάνιες. Επίσης, ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο οι πιθανότητες να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι λιγότερες από το να σε χτυπήσει κεραυνός.

εμβόλιο Johnson & Johnson
(Πηγή: Twitter)

Μανωλόπουλος: «Τα εμβόλια είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία»

O καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» αναφέρθηκε στα εμβόλια, τονίζοντας πως είναι ασφαλή. Επιπλέον, διευκρίνισε πως είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία.

«Είναι σημαντικό να βγούμε από τη λογική ότι όλα τα εμβόλια είναι για όλους»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι σημαντικό να βγούμε από τη λογική ότι όλα τα εμβόλια είναι για όλους. Ενδεικτικά, οι σπάνιες παρενέργειες που αποδίδονται στο εμβόλιο της Johnson & Johnson εμφανίστηκαν όλες σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Επομένως, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη χορήγησή του σε αυτή την κατηγορία.

Για το ηλικιακό όριο του εμβολίου της Pfizer

Επιπλέον, ο κ. Μανωλόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός αναφορικά με το ηλικιακό όριο που έχει τεθεί για το εμβόλιο της Pfizer στην Ελλάδα, όπου σήμερα χορηγείται σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Ο καθηγητής σημείωσε πως το ηλικιακό όριο θα πρέπει να έρθει πιο κοντά σε αυτό άλλων ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή γύρω στα 60 έτη.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα