Πάσχα στο χωριό: Το σχέδιο της κυβέρνησης και οι φόβοι των ειδικών

Ύστερα από τον υψηλό αριθμό διασωληνωμένων και νεκρών που σημειώθηκε χθες, 14/4, φαίνεται πως όλο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως το «Πάσχα στο χωριό» είναι μεγάλο ρίσκο, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ανακαταταχθεί ο επιδημιολογικός χάρτης, με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στα νοσοκομεία της επαρχίας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως λαμβάνει υπόψη την ψυχολογική πίεση των πολιτών και με δεδομένο ότι από την περασμένη Δευτέρα διενεργούνται self tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές -κάτι το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους υποχρεωτικά- υπάρχει η σκέψη που θέλει τους πολίτες να φεύγουν από την πόλη το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που κερδίζει έδαφος θέλει τους εκδρομείς να πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου, το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο, και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τους έχει χορηγηθεί μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, οι ενστάσεις από την πλευρά των επιστημόνων είναι πολλές, καθώς φοβούνται πως η μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις θα επιφέρει ανακατάταξη του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αποτελεί «τιτάνιο» έργο να πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.

Έλεγχος για μετακίνηση
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Διευθυντής Πνευμονολογικής «Ευαγγελισμού»: «Με ξεπερνά να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό»

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος, αναφέρθηκε στα self tests, στο άνοιγμα για τις γιορτές του Πάσχα αλλά και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ο κ. Μπουλμπασάκος είπε χαρακτηριστικά:

«Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά βοηθήστε κι εσείς λίγο παραπάνω. Παίζουμε με τη φωτιά, το self test δεν είναι υπερόπλο». Παράλληλα, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι αν επιτραπούν οι μετακινήσεις «φοβάμαι ότι θα δοκιμάσουμε τις αντοχές υγείας στα χωριά. Το σύστημα υγείας στην Περιφέρεια δεν θα αντέξει την πίεση που σηκώνει το σύστημα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη» και πρόσθεσε: «Δεν θα έπρεπε να συζητάμε ούτε για τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα».