Βασιλακόπουλος - Self test: «Πρέπει να είναι υποχρεωτικό» - Τι δήλωσε για το Πάσχα

Self tests
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

«Ωριμάζουν τα πράγματα στην επιστημονική κοινότητα. Εξετάζονται από τους επιστήμονες όλες οι περενέργειες που μπορεί να έχει ένα εμβόλιο, ψάχνουν τους μηχανισμούς και έχουν ως πρώτιστο την ασφάλεια των ανθρώπων» δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση νωρίτερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega.

Τι δήλωσε για τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J

«Η μεγάλη αγωνία είναι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που ήρθε στην Ελλάδα. Όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να αποτελούν πειστήριο ότι οι επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους και έχουν ως πρώτιστο την ασφάλεια των ανθρώπων. Για όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί σπάνιες ανοσολογικές αντιδράσεις.Το ιδιαίτερο είναι εδώ ότι αυτό έχει συνδυαστεί με διάφορους θρόμβους. Η συχνότητα είναι 1 στις 250 χιλιάδες στην AstraZeneca, και 6 περιστατικά στους 7 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Self tests στα φαρμακεία
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Self tests

Αναφορικά με το θέμα των self tests, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε πως «τα self tests είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το πόσο χρήσιμο εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί. Το θετικό self test έχει πολύ υψηλή πιθανότητα να επιβεβαιωθεί. Το κράτος σωστά είπε ότι επειδή το θετικό self test μπορεί να μην είναι 100% θετικό, όποιος βγαίνει θετικός να κάνει έναν επιπλέον έλεγχο σε μια δομή υγείας. Υποχρεωτικό για το χώρο της εργασίας θα γίνει επειδή πρέπει να βρούμε τρόπο να τσεκάρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Υπάρχει η κοινωνία που πρέπει να προστατευθεί. Δεν μπορεί να πάει ένα παιδί εντελώς ανεμβολίαστο σχολείο. Προφανώς και πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test, γιατί όταν αφήνεις κάτι στη βούληση των ανθρώπων μπορεί ένα ποσοστό να πει ότι δεν το κάνει».

Αποκλίσεις στις τιμές των self tests

«Νομίζω ότι η κουβέντα που κάνουμε ότι είναι συμπληρωματική. Τα self  tests έχει αποφασίσει το ελληνικό κράτος να τα διαθέτει δωρεάν. Ας μη θεωρηθεί ότι όλοι θα πρέπει να πάμε να πάρουμε self  tests και να τα πληρώνουμε. Αυτό είναι για όποιον θέλει να πάρει παραπάνω self tests», απάντησε ο κ. Βασιλακόπουλος για τις αποκλίσεις στις τιμές που παρατηρούνται.

Ας μη θεωρηθεί ότι όλοι θα πρέπει να πάμε να πάρουμε self tests και να τα πληρώνουμε.

«Το Πάσχα πρέπει να αραιώσουμε»

Ο κ. Βασιλακόπουλος πήρε θέση για το Πάσχα και για τις μετακινήσεις των πολιτών εκτός και τόνισε ότι «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα