Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για λιανεμπόριο, κέντρα αισθητικής, φροντιστήρια

Ερμού λιανεμπόριο
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι σήμερα, Παρασκευή 16/4, προκειμένου να συζητηθεί η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown, κυρίως στον τομέα του λιανεμπορίου, έτσι ώστε να εισηγηθούν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, εκτός από το άνοιγμα των καταστημάτων, θα συζητηθεί το click inside, η λειτουργία των κέντρων αισθητικής και το άνοιγμα των φροντιστηρίων. Σημειώνεται πως το χθεσινό ρεκόρ διασωληνωμένων δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους επιστήμονες στις όποιες εισηγήσεις τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε ζητήσει από τις αρχές της εβδομάδας τις αλλαγές στους παραπάνω κλάδους, με αποτέλεσμα η υποεπιτροπή των ειδικών να τις εξετάσει την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σημερινή συνεδρίαση.

Τι εξετάζεται

Η λειτουργία του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση έχει δοκιμαστεί, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως δεν συμβάλλει σημαντικά στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει ο απαραίτητος χώρος να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, πάντα με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Αντίστοιχα σοβαρά εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί η λειτουργία των κέντρων αισθητικής, τα οποία ήδη λειτουργούν, αλλά μόνο για περιποίηση των άκρων. Διστακτικοί φαίνεται πως είναι πάντως οι επιστήμονες όσον αφορά την κατάργηση του click inside. 

Ερμού
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια

Ένα ακόμη «μέτωπο» στο οποίο καλούνται να λάβουν αποφάσεις οι ειδικοί είναι τα φροντιστήρια, η λειτουργία των οποίων αποτελεί αίτημα τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του Παιδείας. Πρόκειται για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας στα σχολικά μαθήματα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, εκτός από την πίεση της ίδιας της αγοράς, υπάρχει και αυτή της ίδιας της κοινότητας της εκπαίδευσης, καθώς τα φροντιστήρια αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα για πολλούς μαθητές εν όψει των Πανελλαδικών, κάτι που φέρνει το… «πράσινο φως» πιο κοντά.

Νωρίς για Πάσχα στο χωριό

Πάντως, η συνεδρίαση στην επιτροπή με θέμα το «Πάσχα στο χωριό» δεν θα γίνει σήμερα, αλλά την επόμενη εβδομάδα. Μεγάλη μερίδα των ειδικών φαίνεται προβληματισμένη, καθώς θεωρούν πως με αυτούς τους δείκτες μια εξόρμηση στα χωριά μπορεί να χειροτέρευε ακόμη περισσότερο τα πράγματα και να πίεζε παραπάνω το Σύστημα Υγείας.

«Το σύστημα έχει πιεστεί»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με το τι πρόκειται να γίνει το Πάσχα, μετά και την ανησυχία που προκαλούν τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι νεκροί της πανδημίας. «Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο» είπε η κ. Παγώνη.

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι».