Εστίαση: Τα κορονοπάρτι στις πλατείες φέρνουν το άνοιγμα;

Στο τραπέζι για τα καλά έχει πέσει το άνοιγμα της εστίασης και η χρήση καθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων προκειμένου να περιοριστούν τα αυτοσχέδια πάρτι στις πλατείες και να αποφευχθεί ο συνωστισμός κυρίως των νέων.

Στο Μαξίμου βλέποντας ως μονόδρομο την απόφαση να μην αρθούν οι περιορισμοί στην μετακίνηση ενόψει Πάσχα, κάτι που αναμένεται να μεγαλώσει τη δυσαρέσκεια και τη ψυχολογική κόπωση των Αθηναίων από το παρατεταμένο lockdown, αρχίζουν και βλέπουν ως μέτρο αποσυμπίεσης την επανέναρξη των καταστημάτων εστίασης με αυστηρούς όρους και ωράριο.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνουν τόσο οι γνώμες κάποιων από τους ειδικούς-μέλη της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων όσο και οι εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και αξιωματούχων, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις σε πλατείες και πεζόδρομους. «Πρέπει να δώσουμε σταδιακά δικλείδες εκτόνωσης στον κόσμο, να αποφευχθεί το ακραίο φαινόμενο του συνωστισμού στις πλατείες» σημειώνει ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο οποίος βλέπει το μεγαλύτερο ποσοστό του ελεγκτικού μηχανισμού να απορροφάται σε τέτοιου είδους ελέγχους. Δυσαρέσκεια έχει εκφραστεί και από την ΕΛΑΣ, καθώς τόσο οι ομάδες ΔΙΑΣ όσο και οι ειδικοί φρουροί ασχολούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με το έργο της «περιφρούρησης των πλατειών».

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να συμφωνήσουν κάπου οι λοιμοξιολόγοι μεταξύ τους και η κυβέρνηση. Ή να είναι όλοι έξω ή να είμαστε σαν το κανονικό lockdown, που ήταν όλα κλειστά...  Με τη μέση λύση, υπάρχουν πολλοί έξω που συνωστίζονται, υπάρχει κόσμος που κάθεται μέσα και υπάρχουν επιχειρηματίες στην εστίαση που κινδυνεύουν με χιλιάδες λουκέτα» λέει στο news2u ο γ.γ. των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος

Και οι επιστήμονες υπέρ του ανοίγματος  

Την ίδια ώρα φαίνεται να πληθαίνουν και οι ειδικοί που υπερθεματίζουν υπέρ της επανέναρξης των καταστημάτων εστίασης και τη φιλοξενία θαμώνων σε εξωτερικούς χώρους. «Ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας. Η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά» είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού στον ΑΝΤ1 ενώ υπέρ του ανοίγματος της εστίασης τάχθηκε και ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας Αθ. Σκουτέλης: «Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα πριν από το Πάσχα  για να αποφύγουμε ανάλογες εικόνες με αυτές που είδαμε το Σαββατοκύριακο» είπε στο Open.

Η κυβέρνηση μέχρι τώρα εξετάζει με μεγάλη προσοχή για το αν πρέπει να γίνει αυτό το βήμα. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη απέφυγε να απαντήσει ευθέως λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» και παρέπεμψε στις επόμενες ημέρες για τις τελικές αποφάσεις για την εστίαση, και σε συνδυασμό με το Πάσχα.