Έλληνες – τουρισμός: Ανεπιθύμητοι ακόμα και εμβολιασμένοι!

Αεροδρόμιο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Με μοριακά τεστ ολίγων ωρών ή πιστοποιητικά εμβολιασμών ανά χείρας, αποδεικτικά ανάρρωσης από Covid 19 και κυρίως αυστηρή καραντίνα 5-10 ημερών είναι τα μέτρα που περιμένουν όσους Έλληνες αποφασίσουν να εκδράμουν εκτός χώρας. Τα κράτη της Ευρώπης αποδεικνύονται ιδιαίτερα προσεκτικά στο άνοιγμα των συνόρων, ιδίως από περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου όπως είναι η χώρα μας τη δεδομένη στιγμή.

Κι ενώ μας περιμένει μια σειρά περιορισμών σε σημείο τέτοιο που καθίσταται αποτρεπτική κάθε σκέψη ταξιδιού στο εξωτερικό, την ίδια ώρα η Ελλάδα κλείνει το μάτι σε όσους θέλουν να έρθουν στα μέρη μας για ήλιο, θάλασσα και αρκετές δόσεις «χαλάρωσης» των μέτρων ασφαλείας έναντι του κορονοϊού και μάλιστα με το καλημέρα. 

Τι προβλέπεται για όποιον θέλει να ταξιδέψει στη χώρα μας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εθνικού αερομεταφορέα Aegean-Olympic Air; Να διαθέτει αρνητικό μοριακό τεστ μέχρι και 72 ώρες πριν την άφιξη του ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό νόσησης 2-9 μηνών. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα διενέργειας δειγματολογικού τεστ κατά την είσοδο στη χώρα και μέχρι εκεί.

Η ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού και «δουλειά» για σχεδόν μισό εκατομμύριο συμπολιτών μας καθιστά τη διευκόλυνση του τουρίστα στην είσοδο του επιτακτική, κι ας είναι σε βάρος της δημόσιας υγείας. «Τα ίδια μέτρα με τη Ελλάδα εφαρμόζει και η Ελβετία, μια χώρα που έχει 12μηνο τουρισμό» λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος. «Σχετικά με το για ποιους λόγους ανοίξαμε τον τουρισμό με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό έγινε όχι για υγειονομικούς σκοπούς αλλά για τους επαγγελματίες του τουρισμού και την οικονομία» συμπληρώνει.

Τι ισχύει για τους Έλληνες σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία

Ο Έλληνας που πάει στη Γερμανία πρέπει να είναι προμηθευμένος με τεστ μέχρι 72 ωρών, το οποίο και θα πρέπει να κρατήσει για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την είσοδο του, να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή απόδειξη ολοκληρωμένου εμβολιασμού 14 ημέρες πριν. Ωστόσο η συνέχεια τον θέλει σε 10ημερη καραντίνα ή σε 5μερη με τη διενέργεια μοριακού τεστ που αν βγει αρνητικό μπορεί να «ελευθερωθεί». Μόλις προ ημερών επιτράπηκε να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα όσοι έχουν ολοκληρωμένο εμβολιασμό.

Κάτι που δεν ισχύει για τη Βρετανία, καθώς εκεί η δεκαήμερη αυτοαπομόνωση είναι υποχρεωτική ανεξαιρέτως. Εκτός των «κλασσικών» προϋποθέσεων, ο επισκέπτης είναι υποχρεωμένος σε συνεχή τεστ κατά τη διάρκεια της καραντίνας με τα πρόστιμα σε περίπτωση ασυνέπειας να φτάνουν μέχρι και τις 10.000 λίρες!

Στη γειτονική Ιταλία, οι Έλληνες τουρίστες γίνονται δεκτοί με τεστ, αποδεικτικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού ή νόσησης και μπαίνουν σε καθεστώς αυτοαπομόνωσης για πέντε ημέρες. Σε Γαλλία και Κύπρο οι Έλληνες μπορούν να πάνε με τεστ μέχρι και 72 ωρών, όμως χρειάζεται νέο τεστ κατά την είσοδο τους, κάτι που ισχύει και για τους εμβολιασμένους ή τους νοσούντες από δυο μέχρι εννιά μήνες.

Αυστηρά μέτρα εισόδου έχει επιβάλλει και η Ισπανία, κατεξοχήν τουριστικός προορισμός, τόσο για Ευρωπαίους όσο και για πολίτες τρίτων χωρών. Είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για ένταξη της Ισπανίας στις «πράσινες χώρες» ώστε να συνδυαστούν οι διακοπές των Άγγλων στην Ιβηρική με την ήδη «πράσινη» Πορτογαλία. Η Ελλάδα ανήκει στην κόκκινη λίστα της Ισπανίας από τον περασμένο Μάρτιο και ισχύουν οι αυστηροί περιοριστικοί όροι στους Έλληνες επισκέπτες κατά την είσοδο τους.