Lockdown: Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν πριν και μετά το Πάσχα

Πολίτες στην Αθήνα με μάσκα
(EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Πλέον η επιστροφή στην κανονικότητα είναι κοντά, καθώς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αίρονται πολλά από τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το απόγευμα στο μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες. 

Αρχικά, τη Μεγάλη Εβδομάδα μετατίθεται η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας μία ώρα αργότερα, δηλαδή από τις 21.00 στις 22.00, ενώ από τις 3 Μαΐου, δηλαδή από τη Δευτέρα του Πάσχα, ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23.00.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Αναφορικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν. Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 μ. μεταξύ των πιστών, όπως και τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτικό θα είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό τα εννέα άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνιστάται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Κλειστή εστίαση
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Ανοίγουν εστίαση, δημοτικά και γυμνάσια

  • Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11.00 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.
  • Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.
  • Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

Τέλος, να σημειωθεί πως από τη Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού όσοι είναι ηλικίας 30 έως 39 ετών, προκειμένου να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποθέματα του οποίου αποφάσισε να διαθέσει το υπουργείο Υγείας σε νεότερους πολίτες, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα