Πάσχα στο μπαλκόνι και εστίαση του Αγίου Γεωργίου

Πάσχα στο Μπαλκόνι
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Πάσχα στην αυλή ή στο μπαλκόνι θα γίνει και φέτος, καθώς η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιτρέψει τη διαπεριφερειακή μετακίνηση των πολιτών τουλάχιστον μέχρι τις 14 Μαΐου, οπότε θα ανοίξει ο τουρισμός. Ωστόσο, στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση, με πολλά όμως περιοριστικά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής η επιθυμητή μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού, έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τη χώρα κλειστή άλλες δύο εβδομάδες, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

ανάσταση φέτος
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές σκέψεις ο πρωθυπουργός το αργότερο μέχρι αύριο να απευθύνει νέο μήνυμα προς τους πολίτες, μέσα από το οποίο θα ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης κα ταυτόχρονα θα εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε να αποκλείσει το «Πάσχα στο χωριό».

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο η βούληση της κυβέρνησης να ανακοινωθεί και στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, που γίνεται μέσα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όπως και έχει, πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει τη στάση της τις επόμενες ώρες, καθώς υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που ετοιμάζονται για την πασχαλινή απόδραση μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ την «πόρτα» του Μεγάρου Μαξίμου έχουν «χτυπήσει» ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού που θέλουν αποσαφήνιση της κατάστασης εδώ και τώρα.  

Ο οδικός χάρτης

Μέσα από την ενημέρωση που θα γίνει, είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τους αρμόδιους υπουργούς, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη σταδιακού ανοίγματος της χώρας με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Παράλληλα θα ανακοινωθούν και τα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις των πολιτών και το ωράριο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Άλλωστε, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, με τις σημερινές της δηλώσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, δηλαδή από τις 9.00 το βράδυ που είναι τώρα να πάει ίσως στις 11.00, ενώ σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι, είπε πως στο ίδιο σπίτι θα μπορούν να βρεθούν έως και δύο οικογένειες. 

Σχολεία

Μετά τα λύκεια, αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα των σχολείων ακριβώς μετά τις διακοπές του Πάσχα. Έτσι, στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, ωστόσο η συνεισφορά των self tests αποτελεί εχέγγυο για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. 

Εστίαση

Η κυβέρνηση μετά ακριβώς την Ανάσταση αναμένεται να ανοίξει τα καφέ και τα εστιατόρια. Συγκεκριμένα, θα σηκώσουν ρολά τη Δευτέρα 3 Μαΐου. Τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες, αποστάσεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους, θα λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε self test.

Πότε τελειώνει το 13033

Για πρώτη φορά, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοίνωσε το τέλος του 13033. Πότε θα γίνει αυτό; Όπως είπε, σε λιγότερο από έναν μήνα τελειώνουν τα SMS στο 13033, έπειτα από έξι μήνες lockdown.

Τα μηνύματα αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν όταν πλέον γίνει άρση των εξής δύο μέτρων:

  • Όταν ανοίξει η εστίαση
  • Όταν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

«Πλέον θα λείπουν και οι λόγοι» σημείωσε ο υφυπουργός και τόνισε ότι καθοριστικός μήνας είναι ο Μάιος.

«Πράσινο φως» και από την επιτροπή 

Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από τις 3 Μαΐου εισηγείται και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε και το άνοιγμα των σχολείων, δημοτικών και γυμνασίων, από τις 10 Μαΐου.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 10.00 το βράδυ, ενώ μετά το Πάσχα από τις 11.00 το βράδυ. Αναφορικά με τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, τα μέλη της επιτροπής είπαν «όχι»,  ωστόσο έδωσαν το «πράσινο φως» για μετακίνηση εκτός νομού στις 14 Μαΐου, οπότε και επισήμως ανοίγει η τουριστική περίοδος στη χώρα μας.

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα