Βασιλακόπουλος: «Τα μέτρα πλέον δεν αποδίδουν και είναι αναποτελεσματικά»

Βασιλακόπουλος και Θωμαϊδης
© ANT1

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, μίλησαν στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 αναφορικά με τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών, όπως το άνοιγμα της εστίασης, τις μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά τη διάρκεια του Πάσχα, τις μαζικές συγκεντρώσεις και τα κορονοπάρτι σε πλατείες, αλλά και την επιδημιολογική τους επίπτωση στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Θωμαϊδης και Βασιλακόπουλος στον ΑΝΤ1
© ΑΝΤ1

Βασιλακόπουλος: «Δεν είναι ρεαλιστική η παράταση των απαγορεύσεων»

Αρχικά, ο κ. Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι η παράταση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και ενόψει του Πάσχα είναι θεωρητικά σωστή, ωστόσο, στην πράξη, είναι κάτι που δεν αποδίδει. Επίσης, συνέχισε λέγοντας πως δεν είναι ρεαλιστική η παράταση των απαγορεύσεων, καθώς ο κόσμος για πολλούς λόγους δεν πειθαρχεί. Πρόσθεσε δε, πως τα μέτρα πλέον δεν αποδίδουν και είναι αναποτελεσματικά.

Οι κίνδυνοι από τις μετακινήσεις, θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν, εφόσον υπάρξει «μια έντιμη συμφωνία»

Στη συνέχεια της κουβέντας, ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ζήτησε να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα χωριά από τα αστικά κέντρα για το Πάσχα, τονίζοντας μάλιστα, πως οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν, εφόσον υπάρξει «μια έντιμη συμφωνία», ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες, οι οποίοι για να μετακινηθούν θα κάνουν self test και θα είναι ειλικρινείς με τα αποτελέσματα.

Θωμαϊδης: «Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσιάζει αύξηση»

Στη συγκεκριμένη συζήτηση συμμετείχε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος ανέφερε πως το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσιάζει αύξηση, και καθώς δείχνει το τι συνέβη 1-2 μέρες νωρίτερα, το απέδωσε στα κορονοπάρτι και τον γενικότερο συνωστισμό σε διάφορους χώρους το Σαββατοκύριακο. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ακριβώς αντίθετη πορεία είχαμε όταν άνοιξε το λιανεμπόριο, καθώς τότε όχι μόνο δεν καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στο ιικό φορτίο, αλλά αντίθετα μειώθηκε.

«Πλέον «ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί»

Τέλος, ο κ. Νίκος Θωμαϊδης, σημείωσε πως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που οι πολίτες γιόρτασαν μέσα στα σπίτια τους και είχαμε οικογενειακές και άλλες συγκεντρώσεις, το ιικό φορτίο στα λύματα κατέγραψε σημαντική αύξηση και προειδοποίησε πως πλέον «ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα