Χανιά - Γηροκομείο: Αναληθή τα δημοσιεύματα περί εγκληματικής οργάνωσης

εκαβ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Ερωτήματα προκαλεί η είδηση για το γηροκομείο Χανίων στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 68 άνθρωποι, εντός 12μήνου, από την ίδια αιτία θανάτου. Μάλιστα, η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει προανακριτική εξέταση σε βάρος των υπευθύνων του γηροκομείου για τη διερεύνηση ανθρωποκτονιών με δόλο κατά συρροή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, χθες το πρωί (22/4) οι Αρχές προχώρησαν στην εκταφή σορού ηλικιωμένης γυναίκας που απεβίωσε πριν από 11 μήνες για να εξακριβώσουν τα αίτια θανάτου και να διερευνήσουν αν υπάρχουν κατάγματα στα οστά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέφερε στο Mega ο δημοσιογράφος του parakritika.gr, Παντελής Γαΐτσης, στο σώμα της ηλικιωμένης δεν βρέθηκε καμία ένδειξη κακώσεων.

Ο εισαγγελέας ζητά από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δομή από 1/1/20 έως 23/3/21, με τις ιατρικές γνωματεύσεις που τις συνοδεύουν. Σε όλες αναγράφεται ως αιτία θανάτου η ανακοπή καρδιάς και όλες φέρουν την υπογραφή του ίδιου γιατρού.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το zarpanews.gr, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περισσότερες από 10 καταγγελίες από συγγενείς θανόντων, οι οποίοι κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο εν λόγω ίδρυμα. Η Εισαγγελία διέταξε τους αστυνομικούς να ξεκινήσουν έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε φυσικά αίτια ή στην εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς τους.

Γηροκομείο
Φωτογραφία Αρχείου/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Αναληθή τα δημοσιεύματα περί εγκληματικής οργάνωσης»

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος των υποθέσεων του οίκου ευγηρίας, Ιωάννης Σφακιωτάκης μιλώντας στο kedenews.gr έκανε λόγο για αναληθή δημοσιεύματα που εκθέτουν τις δύο ιδιοκτήτριες του γηροκομείου. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν 10 καταγγελίες συγγενών, όπως αναφέρεται από χθες, αλλά ότι έχει γίνει μόνο μία επίσημη μήνυση εις βάρος του γηροκομείου πριν από μήνες, για την οποία η διοίκηση έχει λογοδοτήσει στις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, ο κ. Σφακιωτάκης τόνισε πως «αφού κάποιοι μετά από αυτή τη μήνυση δεν είχαν καμία τύχη, συνεχίζουν διά της πλαγίας οδού», αφήνοντας αιχμές για δύο νοσηλευτές τους οποίους απέλυσε ο οίκος ευγηρίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως 25 άτομα αστυνομικών δυνάμεων έκαναν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο γηροκομείο, όπου και δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα σχετικό παράπτωμα. Αναφορικά με το κατεπείγον email στις 23 Μαρτίου, όταν η Ασφάλεια Χανίων ζητούσε από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου) να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων στις οποίες αναφέρεται ως στοιχεία θανάτου και συγκεκριμένα ως τόπος-μέρος η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων το διάστημα από 1/1/2020 έως σήμερα, ο κ. Σφακιωτάκης δήλωσε πως οι Αρχές κάνουν αυτό που πρέπει, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία.

Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε εκταφή μιας τροφίμου παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας και τεσσάρων ιατροδικαστών αλλά και πραγματογνωμόνων από την οικογένεια και τη δομή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο θάνατός της προήλθε πράγματι από τα αίτια που αναφέρονται στην αντίστοιχη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Ωστόσο, όπως επισήμανε στο kedenews.gr ο κ. Σφακιωτάκης, οι Αρχές δεν βρήκαν ίχνη εγκληματικής ενέργειας.

Πηγή: kedenews.gr