Lockdown: Προς κατάργηση τα SMS - Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Πολίτες κάνουν τις αγορές τους στην Ερμού
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINISSI)

Η χρήση των SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν επίσης διεξοδικά τα στοιχεία του επιδημιολογικού φορτίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Εν όψει και του ανοίγματος της εστίασης από τις 3 Μαΐου, δεν αποκλείεται να καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα SMS στο 13033». Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι, αν και δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για κατάργηση του SMS, θα μπορούσε να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες εάν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Σημειώνεται πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα προηγούμενα 24ωρα επικρατούσαν δύο απόψεις. Η μία ήθελε την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής και η άλλη την κατάργησή της στο επόμενο διάστημα, κάποια στιγμή έως τις 15 Μαΐου, όποτε και ανοίγει ο τουρισμός. Ωστόσο, η εισήγηση της κυβέρνησης προς τους επιστήμονες είναι να καταργηθεί το SMS από τη Δευτέρα του Πάσχα, προκειμένου μαζί με την απελευθέρωση των μετακινήσεων να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σε περίπτωση πάντως που δοθεί το τελικό ΟΚ σήμερα από τους επιστήμονες, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας ή το αργότερο τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Είμαστε προ των πυλών της κατάργησης (σ.σ. του SMS). Απλώς περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων της Πολιτικής Προστασίας και προφανώς της αρμόδιας επιτροπής για να ξέρουμε την ακριβή ημέρα. Άρα αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να το πούμε, αλλά φυσικά τελειώνει» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στον ΑΝΤ1.

Για την εκστρατεία εμβολιασμών κατά του κορονοϊού

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 άνοιξε λίγο νωρίτερα, σημειώνοντας μάλιστα πως ήδη πολλοί συμπολίτες μας έλαβαν σχετικό μήνυμα στο κινητό τους.

Στη συνέχεια, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού ή να απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους, αφού ο στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα. Ήδη χθες το βράδυ κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες.

Η ίδια διαδικασία πρόκειται να ακολουθηθεί και για την ηλικιακή ομάδα 40-44, η πλατφόρμα για την οποία θα ανοίξει τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία θα εμβολιαστεί επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49, η οποία όμως θα μπορεί να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ακόμη ότι όσοι το επιθυμούν, και με δεδομένο ότι από τις 14 Μαΐου θα απελευθερωθούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ακόμη κι αν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση και να κλείσουν ραντεβού σε όποια πόλη ή περιοχή επιθυμούν.