Εστίαση χωρίς μουσική: Γιατί οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν την απαγόρευση

Κατάστημα εστίασης
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Στο κανάλι Open, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξήγησε την απόφαση να ανοίξει η εστίαση χωρίς μουσική. Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο μέτρο έχει να κάνει με την ένταση της φωνής και τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα, με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο κορονοϊός.

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν, και αυτό ευνοεί τη μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι οδηγούμαστε να προσαρμόσουμε τη φωνή μας» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε:

«Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλεται η επιπλέον προσπάθεια που χρειάζεται για να ακουστούμε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία». 

Για να καταλήξει: «Με αυτόν τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι το ίδιο ασφαλής. Υπάρχει μια παρανόηση, πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης, αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας».

 

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Για όλα τα καταστήματα εστίασης και cafe επιτρέπεται η χρήση υπαίθριων χώρων, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Από τη Δευτέρα του Πάσχα για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και cafe θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11.00 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα cafe θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μ.μ. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11.00» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι σήμερα θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε αυτά.

Όσα θα ισχύουν για τη Μεγάλη Παρασκευή

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού

γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται πως για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Με διπλές μάσκες και αποστάσεις στις εκκλησίες

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν φέτος και για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για όλους τους πιστούς, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:

  • Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου: 09.00-20.30
  • Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου: 13.00-19.00
  • Μ. Σάββατο 1 Μαΐου: 09.00-15.00
  • Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου: Κλειστά
  • Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου: Κλειστά
  • Τρίτη 4 Μαΐου: Κλειστά