Παυλάκης - Εστίαση: Ο χρόνος θα δείξει αν άνοιξε προσεκτικά

Άνοιγμα εστίασης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Για το άνοιγμα της εστίασης και για την πορεία του εμβολιασμού μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega o γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Αν υπάρξει άλλο τεράστιο κύμα, θα ξανακλείσουν όσα ανοίγουν. Το θέμα είναι να μην υπάρξει. Το πρόβλημα είναι τα καινούρια στελέχη του ιού, που είναι πάντα επίφοβα. Μέσα σε 1-2 μήνες μπορούν να επικρατούν» υπογράμμισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ, όπου αναζωπυρώθηκε η πανδημία πέρσι το καλοκαίρι.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Παυλάκης είπε ότι «ο χρόνος θα δείξει αν άνοιξε προσεκτικά όπως πρέπει ή άτσαλα», σημειώνοντας πως αυτή είναι η εβδομάδα αναμονής ώστε να φανεί «αν υπάρχει μεγάλη ζημιά από το Πάσχα και πόση θα είναι. Τα αποτελέσματα στα γρήγορα τεστ χθες ήταν ανησυχητικά».

Εμβολιασμός

Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά των ηλικιωμένων εμβολιασμένων, ο γιατρός δήλωσε πως «το να φοβάται ένας 80άρης ότι ένα εμβόλιο θα του αλλάξει το DNA ή ότι το εμβόλιο θα του κάνει προβλήματα σε 20 χρόνια, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά». «Απαράδεκτα φαινόμενα» πρόσθεσε.

«Οι νέοι φέρονται πιο λογικά από ορισμένους άλλους» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ποσοστό που έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής.

Εμβολιασμός
Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Ένα πρόβλημα στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμών, που τώρα θα είναι αντιμετωπίσιμο, κοντεύει να καταστρέψει τον εμβολιασμό» πρόσθεσε σχετικά με τις τυχόν παρενέργειες των εμβολιασμών, ενώ εκτίμησε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά.

Τέλος, ο κ. Παυλάκης τοποθετήθηκε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που ξεκινά σήμερα να χορηγείται στην Ελλάδα, αναφέροντας πως είναι «πάρα πολύ καλό εμβόλιο, πανεύκολο. Θα το έκανα χωρίς δεύτερη κουβέντα οποιαδήποτε στιγμή».

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ ανέρχονται στα 1.387, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 349.936, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 957 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα