Θράκη: Ο σκοτεινός ρόλος του πουλέν του Ερντογάν που προκαλεί

τουρκος υφυπουργός

Δεν σταματά τις προκλήσεις ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη.

Μετά την ανάρτηση περί «πίεσης στην τουρκική μειονότητα», ο Τούρκος διπλωμάτης παραχώρησε επιλεκτική συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη, όπου μίλησε εκ νέου για παραβίαση των δικαιωμάτων των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης», ενώ ξεπερνώντας τον εαυτό του ισχυρίστηκε πως «η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης»…

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, και από τα ανερχόμενα στελέχη του κυβερνητικού AKP, συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης και με παράγοντες της μειονότητας, παρουσία του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου, ενώ συνεχίζει την περιοδεία του στα μειονοτικά χωριά. Η επίσκεψη υποτίθεται ότι έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού του Ραμαζανίου.

τζαμί Θράκη
Το τζαμί στην Κομοτηνή

Χθες, μετά την επίσκεψή του στο Γενί Τζαμί, το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ, ο Σελίμ Κιράν έγραψε στο Twitter: «Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και θρησκευτικούς λειτουργούς. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο "ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο"» ήταν η γεμάτη προκλήσεις ανάρτηση του Τούρκου διπλωμάτη, που ανακαλύπτοντας «πιέσεις και περιορισμούς» στη μουσουλμανική κοινότητα που βάφτισε τουρκική ήταν σαφές πως δεν στόχευε στο «ειρήνη στο σπίτι».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν στον προκλητικό Τούρκο υφυπουργό. «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής» τόνισαν διπλωματικές πηγές και υπογράμμισαν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Από το… Άουσβιτς στις πωλήσεις drones στον Καύκασο

Ο Σελίμ Κιράν είναι από τα ανερχόμενα στελέχη του ΑΚP και προστατευόμενος του «σουλτάνου». Στις πρόσφατες επιτυχίες του, οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας της Τουρκίας με το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Κιργιζία –επί της ουσίας ανανεώσεις και ενισχύσεις των υπαρχουσών συμφωνιών– και το «λανσάρισμα» των drones της Baykar Makina, της εταιρείας του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, με τον οποίο συνδέονται φιλικά.

τουρκος υφυπουργός
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Σελίμ Κιράν

Ο ίδιος τον Μάρτιο του '20, εν μέσω της απόπειρας εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, είχε παρομοιάσει την κατάσταση με το… Άουσβιτς.