Μετακινήσεις εκτός νομού: Πώς θα ταξιδεύουμε από 14 Μαΐου

metakinisi
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αύριο, Τετάρτη 12/5, το κυβερνητικό επιτελείο θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα που θα γίνουν προς την κανονικότητα ύστερα από το άνοιγμα των σχολείων.

Οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτραπούν από την Παρασκευή 14/5 στις 6.00 το πρωί, μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να είναι διαφορετικές οι προϋποθέσεις για τα ταξίδια στην ενδοχώρα και για τα ταξίδια στα νησιά.

Self test, PCR και πιστοποιητικό εμβολιασμού

Για τη μετακίνηση στην ενδοχώρα θα ισχύει ισχυρή σύσταση –αλλά όχι υποχρέωση– για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή PCR 72 ώρες πριν από το ταξίδι, ενώ οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μπει οριστικό τέλος στην υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για μετακινήσεις και στο 13032 για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα. Επίσης, σταματά το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα προσέρχονται ελεύθερα στα καταστήματα.

Το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενδεχομένως και έως τις 12.30, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας – αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι Αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.