AstraZeneca: Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Η εταιρεία AstraZeneca έκανε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου της κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). διευκρινίζοντας πως θα την εξετάσει με ταχείς ρυθμούς.

 

Γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA, αναφέρεται στη ανακοίνωση του οργανισμού.

Παράλληλα, ο EMA επισημαίνει πως κατά την συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στην Βρετανία, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική. Επίσης, ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται.

Εφόσον το εμβόλιο της AstraZeneca πάρει τη σχετική έγκριση, θα είναι το τρίτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο εγκρίνει ο ΕΜΑ, μετά από αυτά των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της AstraZeneca

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της AstraZeneca είναι τα ακόλουθα:

  • Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.
  • Δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνεται έπειτα από 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
  • Αυτό το εμβόλιο φαίνεται πως μπορεί να εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό το εμβολιασμένο άτομο μολύνεται εκ νέου με τον κορωνοϊό.

Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca

  • Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης
  • Είναι φθηνό
  • Μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, για να καλύπτει ευρέως πληθυσμούς εμβολιαστικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM