Νέα σεισμική δόνηση στην Ελασσόνα

Ακόμη μια σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ελασσόνα, μερικούς μόλις μήνες από την συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία που είχε σημειωθεί στην περιοχή.

Η σημερινή σεισμική δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έγινε 20 χλμ. νότια της Ελασσόνας και είχε εστιακό βάθος στα 5 χλμ. Παράλληλα, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από την πλευρά του, υπολόγισε τη δόνηση αυτή περί τους 3,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

σεισμός στην Ελασσόνα
© CSEM/EMSC

Το ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην Ελασσόνα

Υπενθυμίζεται πως μερικούς μήνες πριν η Ελασσόνα ήταν από τις περιοχές της χώρας που είχαν πληγεί πολύ σκληρά από τον εγκέλαδο. Οι πολλαπλές και συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις, δημιούργησαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα της περιοχής, άφησαν πίσω τους  θύματα, ενώ οδήγησαν δεκάδες κόσμο στους δρόμους για αρκετές μέρες.

Ο μεγάλος σεισμός τότε είχε φτάσει τα 5,9 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ και είχε ταρακουνήσει και τις γύρω περιοχές. Και η σεισμική ακολουθία συνεχίστηκε για πολλές μέρες, κρατώντας τους κατοίκους της περιοχές μακριά από τα σπίτια τους και να μένουν σε σκηνές, τροχόσπιτα και ξενοδοχεία. 

Ζημιές στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι

Ο μεγάλος αυτό σεισμός τότε, είχε προκαλέσει σωρεία ζημιών, μεταξύ των οποίων και οι ανεπανόρθωτες ζημιές στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας.

Τη στιγμή που έγινε ο σεισμός οι μαθητές βρίσκονταν στο σχολείο

«Εκείνη τη στιγμή του ισχυρού σεισμού το μόνο που παρακαλούσα κι έλεγα ήταν... "Θεέ μου, κάνε ακόμα 30 δευτερόλεπτα να αντέξει το κτίριο", να μην καταρρεύσει και μας καταπλακώσει... Και ο Θεός μάς έκανε τη χάρη», είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου, Γρηγόρης Λέτσιος, για την ώρα που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα.

Η άμεση παρέμβασή του και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών υπήρξε καθοριστική για να βγουν με ασφάλεια οι 63 μαθητές του σχολικού συγκροτήματος, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές.

Ο κ. Λέτσιος εξιστορώντας αρχικά το πώς έζησε ο ίδιος, οι μαθητές και οι υπόλοιποι δάσκαλοι την ημέρα του καταστροφικού ισχυρού σεισμού των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανέφερε πως τίποτα στο σχολείο δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν.

«Ήταν όλα όμορφα εκείνη την ημέρα. Ήμασταν χαρούμενοι, γιατί μία μέρα νωρίτερα το σχολείο μας είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε διαγωνισμό λογοτύπου και αφίσας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Με το έργο των μαθητών της ΣΤ' τάξης, το σχολείο μας πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας, και το λογότυπο και η αφίσα θα είναι η επίσημη αφίσα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια τεράστια επιτυχία για ένα μικρό σχολείο σε ένα χωριό του νομού Λάρισας. Και ήμασταν πολύ χαρούμενοι», είπε αρχικά ο διευθυντής.

«Ο σεισμός βρήκε τα παιδιά μέσα στις αίθουσες»

Ο σεισμός βρήκε τα παιδιά μέσα στις αίθουσες, στη διάρκεια της πέμπτης διδακτικής ώρας και, όπως λέει ο κ. Λέτσιος, «ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, άρχισε η γη να χορεύει κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας. Το κτίριο άρχισε να κουνιέται συθέμελα, δεξιά - αριστερά, πάνω - κάτω, με φοβερό κρότο και βοή. Εκείνη τη στιγμή διατήρησα την ψυχραιμία μου και, χωρίς να σκεφτώ και να προστατευτώ, έτρεξα από το γραφείο μου στον επάνω όροφο του σχολείου, που ήταν οι τέσσερις τάξεις».

Πέτσας: Χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση γέφυρας

​​​Με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές που προκλήθηκαν από τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή.

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τα χρήματα προορίζονταν για την κατασκευή της γέφυρας Βλαχογιαννίου στον Δήμο Ελασσόνας (προϋπ. 4.000.000 ευρώ) και για την αποκατάσταση της οδού Μεσοχώρι - Βλαχογιάννι - Βάρκος (προϋπ. 1.000.000 ευρώ).

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα