Ανανίας Κουστένης: Εκοιμήθη ο Αρχιμανδρίτης - Έδινε μάχη με τον κορωνοϊό

Αννανίας Κουστένης

Εκοιμήθη το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 ο π. Ανανίας Κουστένης Ο μακαριστός π. Ανανίας από τις αρχές Απριλίου νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αττικόν όπου έδινε μάχη με τον κορονοϊό.

Ποιος ήταν ο Ανανίας Κουστένης

Ο Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης είναι μια πνευματική μορφή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Γεννήθηκε το έτος 1945 στην Δημητσάνα Αρκαδίας και ακολούθησε τον δρόμο του μοναχισμού, για να δοθεί στον Θεό και τον άνθρωπο. Έλαβε ανθρωπιστική παιδεία με σπουδές στην Θεολογία και την Βυζαντινή Φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξιοποιώντας τις γνώσεις του στην υπηρεσία των ανθρώπων.

Έχει μεταφράσει τον Ρωμανό τον Μελωδό και η πνευματική του δραστηριότητα είναι ανεξάντλητη.Ο λόγος του είναι ένας λόγος τιμής και αρχοντιάς, θαλπωρής και παραμυθίας, ελπίδας και χάριτος. Είναι ένας λόγος που εμπνέει και ενθουσιάζει, που διδάσκει και ξεκουράζει και που ενώνει τον Θεό με τον άνθρωπο.

Ο «ροκ» ιερέας

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ηλικιωμένος αρχιμανδρίτης ήταν ιδιαίτερα λαοφιλής και αγαπητός στην περιοχή τον Εξαρχείων, καθώς κάθε φορά που λειτουργούσε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου, πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν προκειμένου να ακούσει τους λόγους του. Μάλιστα δεν είναι και λίγοι αυτοί που τον αποκαλούσαν «ροκ» ιερέα κι αυτό γιατί έχει δημιουργήσει έναν δικό του ανατρεπτικό τρόπο επικοινωνίας με το ποίμνιο.

Για το χαρακτηριστικό «ροκ» που του έχουν αποδώσει ο αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης είχε αναφερθεί πριν χρόνια στην εκπομπή «Άξιον Εστί» του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού που σε ερώτηση πως νιώθει που λειτουργεί στο κέντρο των Εξαρχείων είχε πει τα εξής: «Πολύ καλά νιώθω, διότι η Ορθοδοξία είναι αναρχία» ενώ λίγο πιο κάτω συμπλήρωσε «Αναρχικός είναι εκείνος, ο οποίος δεν είναι ούτε δούλος, ούτε τύραννος του άλλου. Θέλει μαγκιά να είσαι αναρχικός!».