Γκίκας: Γιατί θα γίνεται ένα self test την εβδομάδα στα σχολεία;

Αχιλλέας Γκίκας
© rethemnosnews.gr

Ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σήμερα το πρωί (17/5) στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» αναφέρθηκε στο ένα –πλέον– self test για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καθώς και στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτή η απόφαση στους γονείς των μαθητών. 

Self tests
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

«Στην ευαίσθητη αυτή περιοχή που λέγεται εκπαίδευση, χρειάζεται να έχουμε δύο self tests»

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γκίκας δήλωσε: «Εγώ είμαι με τη μεριά της επιτροπής. Στην ευαίσθητη αυτή περιοχή που λέγεται εκπαίδευση, χρειάζεται να έχουμε δύο self tests».

Γιατί πάρθηκε η απόφαση για ένα self test την εβδομάδα στα σχολεία; 

Στη συνέχεια, απάντησε στην ερώτηση «γιατί πάρθηκε η απόφαση για ένα self test την εβδομάδα στα σχολεία;». Ειδικότερα, ο καθηγητής Παθολογίας είπε: «Λόγοι λογιστικοί μάλλον μας έκαναν να πάμε στο ένα self test στα σχολεία».

Τεστ κορονοϊού
(Eurokinissi - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

«Κανείς δεν πρέπει να σταματάει στις μικρολεπτομέρειες που διορθώνονται»

Και συνέχισε λέγοντας: «Λαμβάνουν χώρα 2-3 τεράστιες επιχειρήσεις, μία εκ των οποίων είναι η διαχείριση των self tests. Η δεύτερη είναι ο εμβολιασμός. Κανείς δεν πρέπει να σταματάει στις μικρολεπτομέρειες που διορθώνονται, αλλά να δει τη γενική εικόνα, που είναι ότι τρέχουμε με 1.000».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικός στόχος του εμβολίου είναι να μην πεθάνουμε»

Στο αν μπορούν να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση άλλου εμβολίου όσοι αρνήθηκαν να κάνουν αυτή της AstraZeneca απάντησε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι επιτρεπτή η διασταύρωση των εμβολίων». Και εξήγησε: «Δεν αρκεί η μία δόση. Έχει έναν βαθμό προστασίας, ανεβάζει αντισώματα, αλλά δεν είναι αρκετό για την προστασία μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικός στόχος του εμβολίου είναι να μην πεθάνουμε».

Για τα «προνόμια» των εμβολιασθέντων κατά της Covid-19

Τέλος, όσον αφορά τα προνόμια εκείνων που έχουν ήδη εμβολιαστεί και εκείνων που θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα, ο κ. Γκίκας τόνισε ότι «δεν πρέπει να το λέμε προνόμια, αλλά διευκολύνσεις κάποιων δραστηριοτήτων». «Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια προτεραιότητα, το συζητάμε, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει» κατέληξε ο καθηγητής.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα