Εμβολιασμοί σε 1.800 κέντρα: Ανοίγει στις 21 Μαΐου η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 με όλα τα εμβόλια

Εμβόλιο
© EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, ενώ στη μάχη προστίθενται και άλλα 300 εμβολιαστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή, η επιδημία υποχωρεί μεν, αλλά με αργό ρυθμό. Χθες ανακοινώθηκαν 1.402 νέα κρούσματα κορονοϊού, λιγότερα σε σύγκριση με εκείνα που είχαν ανακοινωθεί την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας, γεγονός που δηλώνει την αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος.

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8%, και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. 

Όπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα – μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Η πρόσβαση των πολιτών ηλικίας 40-44 χρόνων σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και το επόμενο 15ήμερο και ο καθολικός εμβολιασμός στη νησιωτική χώρα θεωρείται ότι θα επιταχύνουν θεαματικά τη θωράκιση του πληθυσμού.

Εμβόλιο χέρι
Photo: Pexels

Σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμών

«Κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς στο άνοιγμα των εμβολιαστικών ομάδων αλλά και στα κέντρα εμβολιασμού» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, έχουν διασφαλιστεί εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και το πώς θα γίνουν οι κατ' οίκον εμβολιασμοί. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ισχύει η δυνατότητα του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των υγειονομικών που δεν το έπραξαν κατά την πρώτη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταβολές των εφημεριών των γιατρών, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως καμία εφημερία δεν έχει μείνει απλήρωτη, και μάλιστα πλέον πληρώνονται και πιο γρήγορα απ' ό,τι γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Ακόμη και οι υπερβάσεις του ποσοστού των εφημεριών καλύφθηκαν με νόμο και πληρώθηκαν κανονικά. Για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, παρέπεμψε στο πόρισμα της επιτροπής, που εξετάζει το θέμα συνολικά για όλους τους εργαζόμενους, και υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, τις υποσχέσεις της και είναι συνεπής στις όποιες ανακοινώσεις κάνει».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα