Τζανάκης: Πότε πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα

Δύο είναι οι εκδοχές για να σπάσουμε το ψυχολογικό όριο των 1.000 κρουσμάτων, που σημαίνει αυτόματα ότι το ECDS (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) θα μας βάψει «πρασίνους», επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. 

«Χθες δημιουργήθηκε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας, αρκετά κάτω από το 3, μετά από αρκετές ημέρες» δήλωσε.  

Συγκεκριμένα, «η μία, η πολύ ευοίωνη εκδοχή, λέει ότι 10 με 15 Ιουνίου θα σπάσουμε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων… Η Θεσσαλονίκη πάει εξαιρετικά, συνεχίζει κανονικά τις καθοδικές της πορείες, παρά τις γιορτές και το Πάσχα. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές είχαμε ανακοπή της πτωτικής πορείας που ξαναρχίζει να γίνεται πτωτική» τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά το λιγότερο ευοίωνο σενάριο, ο καθηγητής έκανε λόγο για «σπάσιμο του φράγματος» 25 Ιουνίου με τέλος Ιουνίου, οπότε θα πέσουμε στα 1.000 ή λίγο κάτω από τα 1.000 κρούσματα. Χθες δημιουργήθηκε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας, αρκετά κάτω από 3, έπειτα από αρκετές ημέρες. 

Εξήγησε ότι ορισμένες περιοχές πάνε παρά πολύ άσχημα, αλλά είναι μεμονωμένες και λόγω χαμηλής πληθυσμιακής δυναμικής δεν επηρεάζουν την όλη εικόνα. Πρόκειται για την Κάλυμνο και την Αιτωλοακαρνανία, που όμως έχουν ραγδαία αποκλιμάκωση μετά τα μέτρα που ελήφθησαν. 

Αναφορικά με το αν θα πετάξουμε τις μάσκες το καλοκαίρι, διευκρίνισε ότι θα εξαρτηθεί από το ποσοστό εμβολιασμού. «Κάποια στιγμή γρήγορα θα τις αφαιρέσουμε, δεν μεταδίδεται τόσο πολύ ο κορονοϊός στους εξωτερικούς χώρους. Για τους εσωτερικούς χώρους πρέπει να χτίσουμε τείχος ανοσίας στο 75%» επισήμανε. «Οι νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν πολύ γρήγορα αντισώματα και με τον πρώτο εμβολιασμό» υπογράμμισε. 

Από πλευράς του, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου  «Παπανικολάου» επιβεβαίωσε ότι έχουμε βελτίωση δεικτών και στο νοσοκομείο του, με λίγες εισαγωγές, λίγους νοσηλευόμενους, αλλά ακόμα μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ, οι οποίες είναι κατά 80% καλυμμένες. 

«Τα κρούσματα που βλέπουμε δεν μεταφράζονται σε πίεση, το ιικό φορτίο είναι ευτυχώς χαμηλό» σχολίασε. 

«Ανησυχούμε ότι η επιπέδωση είναι σε υψηλά επίπεδα... Περιμέναμε με τα τεστ και τα εμβόλια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση. Ανοίξαμε τις δραστηριότητες, τον τουρισμό, υπάρχει κίνδυνος για μικρές τοπικές εκρήξεις» είπε. 

«Κανένας που νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή δεν εισήχθη στη ΜΕΘ εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κανένας. Δυστυχώς, κάποιοι που είχαν κάνει μόνο τη μία δόση δεν πρόλαβαν» τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Καπραβέλος.