Υπόθεση Energa - Hellas Power: Come back Μηλιώνη μέσω… κάνναβης

Βασίλης Μηλιώνης

Ο Βασίλης Μηλιώνης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Hellas Power που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της ενέργειας ως ιδιώτης πάροχος, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα πριν από δέκα χρόνια, όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο Energa - Hellas Power. Τότε ο ίδιος και ο Αριστείδης Φλώρος, ιδιοκτήτης της Energa, συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, του λαθρεμπορίου, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς από τις ενέργειές τους το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ (το αρχικό κατηγορητήριο ανέφερε ότι το συνολικό ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης ανέρχεται σε 236 εκατομμύρια ευρώ, σε αυτό όμως συμπεριλαμβάνονταν οφειλές σε δήμους, δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ).

Βασίλης Μηλιώνης
© Luben

Συγκεκριμένα, οι δύο επιχειρηματίες και δεκαεπτά ακόμη στελέχη και υπάλληλοι των δύο εταιρειών κατηγορήθηκαν ότι, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία. 

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης κράτησε χρόνια. Πρωτοδίκως στους δύο επιχειρηματίες είχαν επιβληθεί ποινές, στον Αριστείδη Φλώρο φυλάκιση άνω των 20 ετών, ενώ στον Βασίλη Μηλιώνη δέκα έτη. Ωστόσο, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον Φλώρο σε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων με τριετή αναστολή, ενώ ο Μηλιώνης κρίθηκε αθώος. Είχε προηγηθεί η επιστροφή 85 εκατομμυρίων ευρώ με κατάθεσή τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ στους κατηγορουμένους είχε αναγνωριστεί μια σειρά ελαφρυντικών. 

Βασίλης Μηλιώνης
© Facebook

Από τον τουρισμό στην κάνναβη 

«Καθαρίζοντας» με τις δικαστικές περιπέτειες, ο επιχειρηματίας έστρεψε το ενδιαφέρον του στην αγορά ακινήτων. Το 2018 τον βρίσκει αναμεμειγμένο σε ένα μεγάλο project στην Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ, με την ανέγερση πολυτελών παραθεριστικών ακινήτων αλλά και ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, ως διαχειριστή της Filia Investment. Το 2020 άρχισαν τα πρώτα έργα του φιλόδοξου έργου στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος αλλοδαπών επενδυτών που επιθυμούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα της «golden visa».   

Τώρα το όνομα του Βασίλη Μηλιώνη επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς φέρεται να εκπροσωπεί έναν μεγάλο ισραηλινό όμιλο, τον Ticun Olam, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και εμπορεία φαρμακευτικής κάνναβης. Στη χώρα μας έκανε έναρξη εργασιών προ ενός έτους και ενώ είχε στρωθεί το έδαφος μέσα από τους νόμους του 2017 για τη χρήση και του 2018 για την εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης. Η Ticun Olam Europe έχει μακρόπνοα σχέδια, τα οποία αρχίζουν από την Κόρινθο και τα 21.000 τ.μ. θερμοκήπιά της εκεί, καθώς, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι επικοινωνίας, η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος τόσο για την καλλιέργεια, λόγω των κλιματικών συνθηκών, όσο και για τη γεωγραφία της στο σταυροδρόμι Μέσης Ανατολής και Δυτικής Ευρώπης. 

Καλλιέργεια κάνναβης
© Google

Σε επενδυτικά σενάρια πάνω στο ίδιο αντικείμενο εμπλέκεται σύμφωνα με κάποιες πηγές και ο έτερος πρωταγωνιστής της υπόθεσης Energa, ο Αριστείδης Φλώρος. Μάλιστα, πληροφορίες τον θέλουν να συμμετέχει σε αντίστοιχο project άλλης ισραηλινής εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα. Η πορεία θα δείξει αν ευσταθούν οι πληροφορίες. Αν αληθεύουν, πάντως, θα πρόκειται για μια τρομερή επιχειρηματική σύμπτωση. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα