Ολυμπία: «Φύτρωσαν» κεραίες πολυεθνικής στην Ιερά Άλτη

altii

Με μια απόφαση που έχει προκαλέσει σοκ στον χώρο του Ολυμπισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας, κρυφίως, παρασκηνιακώς και με πρόσχημα το «άνοιγμα» της ιερής γης της Ολυμπίας στην «εικονική πραγματικότητα», τέσσερις κεραίες έχουν στηθεί ανάμεσα στα αρχαία μνημεία για καλύτερο… virtual reality του παγκόσμιου μνημείου.

Πριν καλά καλά κοπάσει ο θόρυβος από το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, πριν καταλαγιάσει η φασαρία για την πασαρέλα του Dior, ένα νέο χτύπημα στην ιστορία της χώρας έρχεται από την πλευρά της Μπουμπουλίνας. Όπως αποκαλύπτουν κάτοικοι της περιοχής και λάτρεις του Ολυμπισμού στο kedenews, κεραίες τοποθετήθηκαν στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ώστε να εξυπηρετηθεί πρόγραμμα εικονικής περιήγησης μεγάλης εταιρείας τεχνολογικών εφαρμογών, ένα πρόγραμμα που έχει τις ευλογίες, όπως αναφέρουν, της υπουργού Μενδώνη. Έχει και τις ευλογίες του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο ιδρυτής του κόμματος που κυβερνά σήμερα τη χώρα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν αυτός που είχε δώσει μεγάλο αγώνα για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών στην κοιτίδα τους και για την προστασία της ιερότητας της Ολυμπίας;

Αρχαία Ολυμπία κεραία
Κεραία τοποθετημένη 20μ. αριστερά της κεντρικής εισόδου και εντός φυσικά του αρχαιολογικού χώρου

«Βιασμός» της Ιστορίας μας...

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων και όσων πιστεύουν ότι δεν είναι όλα στη ζωή εμπόριο ξεχειλίζει από την ιεροσυλία που διεπράχθη προ 24ώρου και μέσα στο σκοτάδι…  «Εγώ αλλά και άλλοι κάτοικοι της περιοχής αγαπάμε τον χώρο και θέλουμε να μείνει γνήσιος και αμόλυντος. Γνωρίζαμε ότι θα έρθει μια εταιρεία και θα γίνει ένα πρόγραμμα απεικόνισης ως εικονική πραγματικότητα του χώρου, ότι θα μπαίνουν σε μια πλατφόρμα και σε όποιους επιτραπεί –γιατί δεν νομίζω ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή προς όλους– θα μπορούν να μπαίνουν. Απ' ό,τι ξέρω, αυτό έγινε ήδη με κάποια σχολεία και ξεναγήθηκαν εικονικά. Έχουν ετοιμάσει και κάποιους πίνακες εδώ, και με τις κεραίες θα μπορεί κάποιος μέσα από τις πλατφόρμες να ξεναγείται στον χώρο μέσα από την εικονική πραγματικότητα» καταγγέλλει στην ιστοσελίδα μας η Νικολία Αστερή.

Οι εικόνες είναι από μόνες τους ανατριχιαστικές: Εκεί που το μάτι ανατρέχει στους χώρους της Ολυμπίας, εκεί που αναπλάθει τις εικόνες του παρελθόντος στο ιερό άλσος και βλέπει τους αθλητές να συναγωνίζονται στον δρόμο, το άλμα και τη δισκοβολία, τώρα πλέον είναι «φυτεμένες» και τέσσερις κεραίες πολυεθνικού κολοσσού να υπενθυμίζει ότι το «μέλλον» ήρθε για να βιάσει το παρελθόν.

«Τώρα τελευταία μπήκαν οι κεραίες, θα έχουν καμία εβδομάδα με δέκα μέρες. Εμείς δεν είχαμε συνειδητοποιήσει  ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Ακούγαμε ότι θα έρθει η εταιρεία για κάποιο πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε καταλάβει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας. Υπήρχαν και δημοσιεύματα ότι έχουν ξεναγηθεί ήδη κάποια σχολεία, από πέρυσι είχαν γίνει δημοσιεύματα σε σχέση με αυτή την εταιρεία, απλώς εμείς δεν είχαμε αντιληφθεί ότι ο χώρος θα επιβαρυνθεί με ακτινοβολία, ενώ αισθητικά οπωσδήποτε θα υποβαθμιστεί» λένε σήμερα οι κάτοικοι στο kedenews.gr και στο news2u.gr.

Κεραίες Αρχαία Ολυμπία
Κεραία τοποθετημένη στο ξύλινο φυλάκιο, 30μ. νοτιοανατολικά του ναού του Διός

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πρέπει να προστατεύει τον χώρο»

«Δεν είναι δυνατόν η Εφορεία Αρχαιοτήτων να προσβάλλει κατ' αυτόν τον τρόπο τον χώρο. Πρέπει να προστατεύει τον χώρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις κεραίες, μία στο Στάδιο, μία στην αρχή της εισόδου και άλλη μία σε ένα φυλάκιο. Έχουν εκνευριστεί λοιπόν και άλλοι κάτοικοι. Ειδικά ο δρόμος πάνω από το Στάδιο, είναι ο δρόμος που πολλοί άνθρωποι περπατούν, κάνουν ποδήλατο, είναι ένας χώρος όπου ο κόσμος κάθεται και βλέπει το Στάδιο, δεν μπορεί λοιπόν να βλέπεις μπροστά αυτό το πράγμα. Θέλουμε να δούμε για πόσο καιρό έχουν υπογράψει αυτό το πράγμα. Το θέμα είναι ότι μπαίνει ένας επισκέπτης στον χώρο και οφείλει να τον σεβαστεί, να είναι ο χώρος χωρίς ακτινοβολίες. Πραγματικά, δεν μπορώ να βρω λόγια να το περιγράψω. Είναι σαν να καταλύεται ένας ιερός χώρος» καταλήγουν οι κάτοικοι.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα