ΔΕΗ: Συνεχίζεται η απαξίωση – Έκλεισαν το ΑΗΣ Καρδιάς!

Μητσοτάκης ΔΕΗ

Υλοποιώντας το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που έχει υπογράψει η χώρα, το συγκρότημα του ΑΗΣ Καρδιάς, έπειτα από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, χθες κατέβασε «ρολά». Το κλείσιμο μιας ακόμη λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ αφήνει εκατοντάδες ανέργους, για τους οποίους –όπως λένε οι ίδιοι– δεν έχει προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, μεγαλώνει τις ενεργειακές ανάγκες και αφήνει μετέωρο το ερώτημα για το μέλλον του τεράστιου λιγνιτικού αποθέματος που διαθέτει η Ελλάδα.

ΔΕΗ

«Το γεγονός ότι συνολικά οι σταθμοί Καρδιάς και Αμυνταίου απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους, συν αυτών που απασχολούνταν στα ορυχεία, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής. Η δε κάλυψη του ενεργειακού κενού που δημιουργείται με την παύση λειτουργίας των μονάδων Αμυνταίου 600MW και Καρδιάς 1.200MW δημιουργεί ερωτηματικά και αμφιβολίες για την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών για το θέμα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Τεχνικών ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ.

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο μιας ακόμη μονάδας παραγωγής ρεύματος στην περιοχή προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην τοπική κοινωνία στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Κοζάνη, Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα είχαν μάθει να ζουν από το λιγνιτικό κέντρο της Πτολεμαΐδας, ένα «δώρο» που έδωσε η φύση πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια. Η στροφή στις ΑΠΕ προκειμένου να εναρμονιστεί η Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη μείωση των ρύπων και τη συνθήκη του 2015 του Παρισιού θεωρήθηκε σωστό να γίνει μέσω της βίαιης απολιγνιτοποίησης της χώρας κι ενώ υπήρχαν και άλλοι τρόποι. «Από την κυβέρνηση έγινε η επιλογή να την "πληρώσει" ο λιγνίτης ως καύσιμο παραγωγής ηλεκτρισμού, προτιμώντας να παραμείνει το φυσικό αέριο, επίσης ορυκτό, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μέχρι το 2050. Έτσι "τρέχει" ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τον λιγνίτη μέχρι το 2023 για μια χώρα που έχει τεράστια αποθέματα, όταν ακόμη και η Γερμανία έχει προγραμματίσει την απολιγνιτοποίησή της για το 2038» λέει στο news2u.gr ο Κώστας Πασσαλίδης, παλιό συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΕΗ και συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.   

Θα εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια;

Για εξυπηρέτηση συμφερόντων πίσω από το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και τη συνεχή απαξίωση της ΔΕΗ κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές της εταιρείας, σημειώνοντας τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στη χώρα και τους πολίτες.  

ΔΕΗ

Από τη μια, για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες και η Ελλάδα από χώρα εξαγωγέας ενέργειας θα μετατραπεί σε «πελάτη». Από την άλλη, οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρισμού θα μπορούν να λειτουργούν με κανόνες απελευθερωμένου ανταγωνισμού, κάτι στο οποίο συνηγορούν όλες οι κινήσεις και αβλεψίες του τελευταίου διαστήματος στη ΔΕΗ.