Αστυπάλαια - Δήμαρχος: Αναβαθμίζονται οι δομές του νησιού μέσα από το πρωτοποριακό εγχείρημα

Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια ανέκαθεν ήταν ένα νησί πρότυπο για τη χώρα μας. Ήταν από τους πρώτους προορισμούς που έγιναν smoke-free και πλέον από σήμερα περνάει στην «πράσινη» ανάπτυξη. Το μεσημέρι θα μεταβεί στο νησί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen AG, dr Herbert Diess, και θα παρευρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από τη Volkswagen στις τοπικές Αρχές.

Το πρωτοποριακό έργο «Green and Sustainable Island» παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2020 σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα αναπτύξει στο νησί μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας που θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό. Μάλιστα, το έργο προβλέπει και την αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το νησί της Αστυπάλαιας θα μετατραπεί –στο πλαίσιο του φιλόδοξου, πρωτοποριακού και μακρόπνοου έργου– στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου, ενώ το συγκεκριμένο και οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα του έργου βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

● την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ

● τις νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία

● την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Αστυπάλαια
© Υoutube

Βασικός στόχος του έργου

Ένας βασικός στόχος του έργου είναι η σταδιακή μετάβαση από τον υπάρχοντα στόλο οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικά οχήματα: από τα μέσα μικρο-κινητικότητας μέχρι επιβατικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. 

Εκτός από τις υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, το έργο έχει στόχο να υποκαταστήσει τα υπάρχοντα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και ταξί στο νησί με ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, τα επιβατικά οχήματα των μόνιμων κατοίκων καθώς και τα επαγγελματικά οχήματα των τοπικών επιχειρηματιών επίσης θα αντικατασταθούν με ηλεκτρικά. 

Τέλος, τα οχήματα ΟΚΩ, όπως τα αστυνομικά οχήματα, ασθενοφόρα και οχήματα άλλων φορέων, θα αντικατασταθούν σε επαρκές ποσοστό από ηλεκτρικά σκούτερ, επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφριά έως μεσαία επαγγελματικά οχήματα, καλύπτοντας τις ανάγκες αντίστοιχων υπηρεσιών. 

Infographic Αστυπάλαια
© fecebook

Τι είχε δηλώσει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας

Κατά τη διάρκεια της περσινής παρουσίασης, ο δήμαρχος του νησιού, Νικόλαος Κομηνέας, είχε μιλήσει αποκλειστικά για το πρωτοποριακό εγχείρημα, λέγοντας: «Η Αστυπάλαια ανοίγει τα φτερά της και πετά σαν πεταλούδα του Αιγαίου στο μέλλον, το οποίο θα είναι βιώσιμο και βασισμένο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της οικολογίας, με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα από ορυκτά καύσιμα και πετρέλαιο.

Όλες οι δομές του νησιού αναβαθμίζονται και βελτιώνονται ή θα κατασκευαστούν νέες για να υπηρετήσουν αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά θα σημάνει και την αναγέννηση του τόπου, ο οποίος ταυτόχρονα θα βασίζεται στις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και θα διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Infographic Αστυπάλαια
© Facebook

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να το κατορθώσουν αυτό με σωστή χρήση, και αυτό θα γίνει στην Αστυπάλαια. Οι πολίτες οι οποίοι θα επισκέπτονται το νησί θα ζουν στο πνεύμα της βιώσιμης ανάπτυξης, ζώντας τη μοναδική εμπειρία, η οποία και θα οδηγήσει στην αυτόνομη οδήγηση. Με όλα τα συστήματα τα οποία υπάρχουν, σε συνδυασμό με την παράδοση, θα συμβάλουν στην πρόοδο αυτού του τόπου».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα