Κρήτη - Τζανάκης: Η παραλλαγή του ιού φέρει 30 μεταλλάξεις

Ανησυχία προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη. Νωρίτερα για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό του Open ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Υπάρχει μια εικόνα μερικών παραλλαγών του κορονοϊού στην Κρήτη. Έχουν ανακοινωθεί τρεις, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν μία, δύο δεκάδες. Αυτό το στέλεχος φαίνεται να συνδέεται με τη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως τη Νορβηγία και τη Ρωσία. Είναι μια παραλλαγή η οποία φέρει 30 και παραπάνω μεταλλάξεις, μία από τις οποίες είναι κάτω από εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο, διότι είναι η πρωτεΐνη η οποία είναι παραλλαγμένη και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας για την παραλλαγή που εντοπίστηκε στην Κρήτη, ενώ πρόσθεσε πως καλύπτεται από τα εμβόλια. 

Τεστ κορονοϊού
(Eurokinissi - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

«Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Κρήτη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, κυριαρχείται σε ποσοστό 80% από τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία είναι ευαίσθητη στα εμβόλια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης. «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, αλλά προσοχής και εγρήγορσης» πρόσθεσε. 

Τέλος, ερωτηθείς ο καθηγητής για το αν αυτό το στέλεχος μπορεί «να μας γυρίσει πάλι πίσω», τη στιγμή που τώρα χτίζεται το τείχος της ανοσίας με την πορεία των εμβολιασμών, τόνισε πως «δεν μας ανησυχεί κάτι τέτοιο, καθώς δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι πιο μεταδοτικό». «Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήθηκε αυτόνομα η παραλλαγή του ιού στην Κρήτη, από τη στιγμή που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές» κατέληξε.

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα