Εμβολιασμός εφήβων: Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί - Στο 100% η αποτελεσματικότητα

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Επιτροπή Εμβολιασμών έβαλε «φρένο» στο εμβόλιο της AstraZeneca, γεγονός που επέφερε σύγχυση στον κόσμο. Ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega σχολίασε πως η απόφαση αυτή «στηρίζεται στα δεδομένα και την εξέλιξη».

«Εξελίσσεται συνέχεια η νόσηση και τα δεδομένα, και αυτές οι αποφάσεις έχουν να κάνουν με τα νέα δεδομένα και την εξέλιξη της νόσησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο. Υπάρχει η παρενέργεια, αλλά η νόσος Covid-19 φτάνει κοντά στο 20% να πάθει θρόμβωση. Το ισοζύγιο έχει αλλάξει κι έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση».

Εμβολιασμός παιδιών
© Pixabay

Εμβολιασμός και έφηβοι

«Τα παιδιά νοσούν πολύ ήπια, από την άλλη μεταδίδουν. Αν συνεχίσει να υπάρχει πηγή ανθρώπων που δεν είναι εμβολιασμένη και αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα ποσοστό παιδιών, δεν θα φτιαχτεί το τείχος ανοσίας. Δεν ξέρουμε τη διάρκεια ανοσίας από το εμβόλιο. Μπορεί να μειωθεί η ανοσία και να χρειαστεί να ξαναεμβολιαστούμε» δήλωσε αναφορικά με το θέμα εμβολιασμού των παιδιών. 

«Μιλάμε για παιδιά ηλικίας 12-15 που έχουν πάρει το εμβόλιο της Pfizer, υπάρχει μελέτη αποτελεσματικότητας και για το εμβόλιο της Moderna γι' αυτές τις ηλικίες και ήδη έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ πάνω από 500.000 έφηβοι και τώρα ολοκληρώνονται οι μελέτες για παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 12 ετών. Οι μελέτες στους εφήβους έχουν ολοκληρωθεί και η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 100%. Όταν οι παρενέργειες είναι σπάνιες, μπορεί να μην τις δούμε στα 3.000-4.000 άτομα όπου δοκιμάζεται το εμβόλιο» ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για το αν ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει υποχρεωτικός, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε αυτό».

Συμπερασματικά, όπως υπογράμμισε, «το μήνυμα είναι ότι η παρενέργεια παραμένει σπάνια και τις θρομβώσεις τις αντιμετωπίζουμε μετά την πρώτη δόση. Δεν έχουν βρεθεί περιστατικά μετά τη δεύτερη δόση. Γίνονται μελέτες για το αν μπορεί να υπάρξει μείξη δύο εμβολίων και περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα