Εξαδάκτυλος: Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η ινδική μετάλλαξη

Σύγχυση έχει δημιουργηθεί μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Όπως ανακοίνωσε πριν από δύο μέρες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα λαμβάνουν πλέον –1η δόση– οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς κρίθηκε ότι το όφελος από τη θωράκιση που τους προσφέρει από τη λοίμωξη Covid-19 είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν να εμφανίσουν θρόμβωση.

Από την άλλη πλευρά, χθες ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις που έκανε από το Λουξεμβούργο τόνισε πως όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μπορούν να κάνουν κανονικά και τη δεύτερη, μιας και έχει απειροελάχιστες παρενέργειες. 

Εμβόλιο
Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Δριμεία κριτική για τις εξελίξεις αυτές άσκησε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε για «καθοδηγούμενο ''επιστημονικό'' δυναμικό». Την τοποθέτηση αυτή σχολίασε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Open ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή κάνουμε συγκρίσεις, οι οποίες περιέχουν λογικά άλματα, σε μια προσπάθεια να δημιουργούμε μια συνεχή αμφισβήτηση. Κάνουμε συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων [...] Αυτού του είδους η προσέγγιση δεν βοηθά συνολικά».

Ανάρτηση Παύλου Πολάκη
Πηγή: Facebook

«Αυτή τη στιγμή ο μεγάλος κίνδυνος ονομάζεται ινδική μετάλλαξη, η οποία βρίσκεται στη Βρετανία και θα είμαστε πολύ αφελείς αν νομίζουμε ότι δεν θα τη συναντήσουμε στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην ινδική μετάλλαξη πέφτει στο 75%. Αυτό σημαίνει πως αν δεν θέλουμε να έχουμε τέταρτο κύμα κορονοϊού, πρέπει ο πληθυσμός, για να έχει 70% ανοσία, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι». «Ο μονόδρομος είναι να εμβολιαστούν όλοι, και ειδικά οι άνω των 60 ετών, και εκεί πρέπει να είναι συγκεντρωμένη όλη η προσπάθεια» κατέληξε.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα