Επιδημιολόγος Columbia - Κορονοϊός: Σε δύο χρόνια η κανονικότητα

Εμβόλιο
© Pixabay

Επιφυλακτικός για την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίζεται ο επικεφαλής Επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου «Columbia».

Οι προβλέψεις του Τζέφρι Σέιμαν είναι δυσοίωνες με αιχμή και την έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα». Εκτιμά ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη δύο χρόνια προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς και επαναλαμβάνει ότι μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα αποτρέψει τις νέες μεταλλάξεις μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

  • Δρ. Σέιμαν, ποια είναι τα τελευταία δεδομένα για τη μετάλλαξη "ΔΕΛΤΑ" και ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος που συνδέεται με τη διάδοσή του; 

ΔΡ. ΤΖΕΦΡΙ ΣΕΙΜΑΝ: Η μετάλλαξη "Δέλτα" έχει δυο ιδιότητες που την κάνουν πολύ προβληματική: η πρώτη είναι πως είναι πιο μεταδοτική, περισσότερο από τον αρχικό ιό που αναδύθηκε στα τέλη του 2019, και ακόμη πιο μεταδοτική από την Βρετανική μετάλλαξη "Άλφα", για την οποία ανησυχούσαμε αρκετό καιρό. Δεύτερον, έχει ιδιότητες όπως η Νοτιοαφρικανική και η Βραζιλιάνικη μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες μολύνσεις κι επαναμολύνσεις. Έχει δηλαδή την ιδιότητα που αποκαλούμε "ανοσιακή διαφυγή". Κι αυτή η "ανοσιακή διαφυγή" δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προκαλέσει σοβαρή νόσηση, σημαίνει όμως πως πολύ περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να κολλήσουν και να τη μεταδώσουν σε άλλους που είτε δεν είχαν εκτεθεί στον ιό ή δεν έχουν εμβολιαστεί. Κι αυτοί είναι που έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο να νοσήσουν βαριά από τον ιό.

Διαβάστε τι είπε ο επιδημιολόγος για  για τους επόμενους μήνες, το φθινόπωρο και το τέταρτο κύμα στο Health4u