Βέλγιο: 32χρονος καταδικάστηκε για ρατσιστικές προσβολές σε βάρος μαύρης παρουσιάστριας

astinomia-velgio
brusselstimes

Ένας άνδρας 32 ετών καταδικάστηκε σήμερα στο Βέλγιο σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή, εκ των οποίων 15 ημέρες στη φυλακή, διότι πρόσβαλε και απείλησε στο διαδίκτυο, λόγω του χρώματος του δέρματός της, μια παρουσιάστρια της βελγικής τηλεόρασης με καταγωγή από το Κονγκό.


Κατά τη διάρκεια της δίκης, στις 9 Μαρτίου, ενώπιον του πλημμελειοδικείου των Βρυξελλών, η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή έξι μηνών στη φυλακή σε βάρος του κατηγορούμενου, που είχε ήδη καταδικαστεί, με αναστολή, διότι είχε εξυβρίσει αστυνομικούς.

Απών κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ο Βέλγος αυτός, που κατοικεί στο Μον, κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση βίας και φυλετικού μίσους.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος είναι υπεύθυνος υποκίνησης βίας σε βάρος της (παρουσιάστριας) Σεσίλ Ντζουνγκά» και αυτή «η υποκίνηση σχετίζεται ξεκάθαρα με την έννοια της λεγόμενης φυλής», υπογραμμίζεται στην απόφαση, που αναγνώστηκε δημοσίως.

Το 2018, σε ένα βίντεο που έγινε σύντομα viral, η Σεσίλ Ντζουνγκά, η οποία παρουσίαζε εκείνη την εποχή το δελτίο καιρού στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, κατήγγειλε, με δάκρυα στα μάτια, τον ρατσισμό σε βάρος της από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Το να δέχομαι μηνύματα όπως «γύρισε στην χώρα σου», δεν είναι αστείο, (…) έχω βαρεθεί», εκμυστηρευόταν η γυναίκα σε αυτό το βίντεο με τίτλο «Παραλήρημα» (Coup de gueule).


Η ίδια αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, «ως παράδειγμα», με τη στήριξη του εργοδότη της, του δικτύου RTBF.

Οι ερευνητές σύντομα ταυτοποίησαν έναν τριαντάχρονο, ο οποίος δραστηριοποιείτο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το πραγματικό όνομά του.

Σε αυτά τα μηνύματα, τα οποία είχαν αναρτηθεί κυρίως στη σελίδα του θύματος στο Facebook, ο κατηγορούμενος έβριζε τη μαύρη παρουσιάστρια διατυπώνοντας την ευχή εκείνη να δεχθεί επίθεση. Επιβεβαίωνε, μάλιστα, ότι θα «επικροτούσε» μια θανατηφόρα επίθεση.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, η Σεσίλ Ντζουνγκά ξέσπασε σε κλάματα.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή σχεδόν του συνόλου της ποινής φυλάκισης έξι μηνών, εκτός από 15 ημέρες και επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.600 ευρώ στον καταδικασθέντα.

«Πρέπει να σταματήσει αυτού του είδους η συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σχολείο, στον δρόμο, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παρουσιάστρια ηλικίας 32 ετών, μετά τη δίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ