Λονδίνο: Zωγράφισαν κόκκινες καρδιές για τα θύματα του κορονοϊού

τοίχος με καρδιές στο Λονδίνο
© AP

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο αποφάσισαν οι Λονδρέζοι να τιμήσουν τους ανθρώπους εκείνους που κατέληξαν εξαιτίας της νόσου Covid-10. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν τσιμεντένιο τοίχο, ύψους δύο μέτρων και μήκους σχεδόν 500 μ., γεμάτο με χιλιάδες καρδιές, ο οποίος βρίσκεται απέναντι από το βρετανικό κοινοβούλιο κι έξω από το νοσοκομείο Σεντ Τόμας, στη ΜΕΘ του οποίου είχε νοσηλευτεί την περασμένη άνοιξη ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, όταν προσβλήθηκε από τον κορονοϊό.

γυναίκα που ζωγραφίζει καρδιές στον τοίχο
© AP

Σε ποιο σημείο του Λονδίνου βρίσκεται αυτό το πρωτότυπο μνημείο;

Το μνημείο αυτό  αποτελεί μια πρωτοβουλία της ομάδας «Covid-19 Bereaved Families For Justice» (Οικογένειες Πενθούντων της Covid-19 για τη Δικαιοσύνη), η οποία ζητά τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Το όνομα αυτού του μνημείου είναι «National COVID Memorial Wall».

Προκειμένου να διασχίσει κανείς τον τοίχο χρειάζεται δέκα λεπτά βάδισμα κατά μήκος της τοιχογραφίας, ανάμεσα στις γέφυρες Ουέστμινστερ και Λάμπεθ στο Λονδίνο, αναφέρει ο Ματ Φάουλερ, επικεφαλής του πρότζεκτ, ο οποίος έχασε κι εκείνος τον πατέρα του από κορονοϊό τον περασμένο Απρίλιο του 2020. «Όταν βλέπεις όλες αυτές τις καρδιές κι αναλογίζεσαι τι αντιπροσωπεύει η κάθε μία, είναι τρομακτικό», σημειώνει ο ίδιος.

Μηνύματα αγάπης και μνήμης μαζί με τις καρδιές

Να σημειωθεί, πως οι χιλιάδες αυτές καρδιές που κοσμούν τον τσιμεντένιο τοίχο συνοδεύονται από σύντομα μηνύματα αγάπης και μνήμης που έγραψαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα συγγενείς των θυμάτων.

μήνυμα μέσα σε καρδιά
© AP

«Φρανκ Στίβενς, 1941 – 2020», αναφέρεται στο κέντρο μιας απ’ τις καρδιές, που ξεχωρίζει σε μέγεθος απ’ τις άλλες και τη ζωγράφισε η 49χρονη Πόλα Σμιθ, μέλος της πρωτοβουλίας, στη μνήμη του 78χρονου πατέρα της, που έχασε τον περασμένο Απρίλιο τη μάχη με την Covid-19.

«Κοιτάξτε πόσους ανθρώπους χάσαμε»

«Κοιτάξτε πόσους ανθρώπους χάσαμε», είπε η Σμιθ στους ΝΥΤ. «Μιλάμε διαρκώς για νούμερα, αλλά κάθε καρδιά συμβολίζει κι ένα πρόσωπο», πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένη. 

Πού στοχεύει η ομάδα «Covid-19 Bereaved Families For Justice»;

Η ομάδα «Covid-19 Bereaved Families For Justice» ευελπιστεί να φέρει στο επίκεντρο της εθνικής συζήτησης για την πανδημία προσωπικές ιστορίες. «Ως χώρα πρέπει να ασχοληθούμε μ’ αυτό που μας συνέβη, με το εύρος της απώλειας», αναφέρει η Τζο Γκούντμαν, συνιδρύτρια της ομάδας που μετρά γύρω στα 3.000 άτομα αυτή τη στιγμή.

τοίχος με καρδιές
© AP

Περαστικοί, οικογένειες που βγαίνουν για περίπατο, νεαροί που κάνουν τζόκινγκ, κόβουν το βήμα τους περνώντας μπροστά από το μνημείο με τις καρδιές, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων κορονοϊού. «Έχει θεραπευτική σημασία», λέει η 20χρονη Κόρτνεϊ Ράμπαλ, που έχασε πέρυσι τη γιαγιά της από την πανδημία. «Δεν είχα το χρόνο να πενθήσω μαζί με άλλους», προσθέτει σημειώνοντας ότι θα πηγαίνει κάθε μέρα εκεί το επόμενο διάστημα για να ψελλίζει δυο λόγια προσευχής και να γράφει τα ονόματα θυμάτων μέσα σε καρδιές.

Ο εμβολιασμός στην Βρετανία

Η Βρετανία αριθμεί περισσότερα από 4,39 εκ. κρούσματα, ενώ τα θύματα της πανδημίας ανέρχονται σε 127 χιλ. και είναι από της χώρες της Ευρώπης που έχει πληγεί βαθύτατα από την νόσο. Παράλληλα με την εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, η Βρετανία ελπίζει να ανασάνει σύντομα, και να επανέλθει σε μια κάποια κανονικότητα.

«Όσοι χάσαμε κάποιον στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το ξαναζούμε τώρα. Χθες τη νύχτα δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί πριν από έναν ακριβώς χρόνο έμαθα ότι ο πατέρας μου είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό και πέθανε λίγο αργότερα. Είναι δύσκολο για μας να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον όσο τα ψυχικά μας τραύματα παραμένουν ανοικτά», λέει η Γκούντμαν. 

ο τοίχος με τις καρδιές
γυναίκα γράφει στον τοίχο με τις καρδιές
γυναίκα δίπλα στον τοίχο με τις καρδιές
ο τοίχος με τις καρδιές
© AP
γυναίκα γράφει στον τοίχο με τις καρδιές
© AP
γυναίκα δίπλα στον τοίχο με τις καρδιές
© AP

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα