Βαρκελώνη: Καμία ένδειξη διασποράς του ιού μετά τη συναυλία-πείραμα

συναυλία-πείραμα στην Βαρκελώνη
© trtworld.com

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού μετά τη ροκ συναυλία στις 27 Μαρτίου στη Βαρκελώνη με 5.000 θεατές που χόρευαν φορώντας προστατευτικές μάσκες, χωρίς όμως να τηρούν αποστάσεις, δήλωσαν σήμερα οι διοργανωτές, που θέλησαν να αποδείξουν ότι οι συναυλίες είναι εφικτές παρά την πανδημία.

Τα τεστ PCR που έγιναν σε όλους όσοι είχαν συμμετάσχει στη συναυλία δεκαπέντε ημέρες μετά έδειξαν ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης» ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου «Trias i Pujol» της Μπανταλόνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

κόσμος σε συναυλία στην Ισπανία
© Reuters.com

Οι συμμετέχοντες είχαν περάσει από τεστ αντιγόνων πριν από τη συναυλία και φορούσαν μάσκες FFP2

Σύμφωνα με τον γιατρό, μόνο έξι θετικά περιστατικά ανιχνεύτηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές δεκαπέντε ημέρες μετά τη συναυλία και οι διοργανωτές είναι βέβαιοι ότι «για τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά η μετάδοση δεν έγινε κατά τη διάρκεια της συναυλίας».

«Με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και τη χρήση μάσκας μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον» είπε.

Εκτός από τα τεστ και τις μάσκες FFP2, ο εξαερισμός καθώς και οι δυνατότητες πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους, όπως οι τουαλέτες, ήταν αυστηρά ελεγχόμενες.

ανάρτηση
© Twitter

Το πείραμα, από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, οργανώθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και το νοσοκομείο «Germans Trias i Pujol», που ήθελαν να αποδείξουν ότι η πραγματοποίηση συναυλιών είναι δυνατή παρά την πανδημία. Μία ακόμη συναυλία-τεστ οργανώθηκε στις αρχές Μαρτίου στην Ολλανδία, με τη συμμετοχή 1.300 ατόμων.

«Είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός τους με πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν ξανά»

«Για μία ακόμη φορά, η Βαρκελώνη και η βαρκελωνέζικη κουλτούρα είναι πρωτοπόροι σε μια πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις» δήλωσε ο Ζάουμε Κολμπόνι, αντιδήμαρχος του Δήμου της Βαρκελώνης κατά τη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πειράματος. «Είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός τους με πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν ξανά» πρόσθεσε.

«Πολλοί μας ρωτούσαν πώς το κάναμε»

«Ο κόσμος είχε τα μάτια στραμμένα πάνω μας, πολλοί μας ρωτούσαν πώς το κάναμε» εξήγησε ο Άντζελς Πόνσα, αρμόδιος για τον Πολιτισμό στην τοπική καταλανική κυβέρνηση. Ήδη τον Δεκέμβριο, η ίδια ομάδα ερευνητών είχε οργανώσει πιλοτικό πρόγραμμα σε αίθουσα της Βαρκελώνης με 500 θεατές που είχαν προηγουμένως περάσει από τεστ. Λίγες ημέρες αργότερα, κανείς δεν είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα