Προτάσεβιτς: Πως οργανώθηκε η σύλληψη - Στα χέρια των Αρχών και η σύντροφός του

Ρομάν Προτάσεβιτς
Twitter

Σε μέγα σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση της αεροπειρατίας σε πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς τη Λιθουανία, όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προκειμένου οι Αρχές της χώρας να συλλάβουν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, απείλησαν τον πιλότο πως αν δεν πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, θα το ρίξουν. 

Συγκεκριμένα Έλληνας επιβάτης δήλωσε στο Mega: «Δέκα λεπτά πριν προσγειωθούμε στο Βίλνιους, μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση. Λέει ο πιλότος ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Δεν μας εξήγησε τον λόγο» περιγράφει στο MEGA έλληνας επιβάτης, ο οποίος βρισκόταν στο αεροπλάνο, λίγα μέτρα μακριά από τον Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Όπως λέει, ενημέρωσαν τον πιλότο πως, αν δεν κατεβάσει το αεροπλάνο, θα το ρίξουν. «Όλα έγιναν από τον Πύργο Ελέγχου. Ενημέρωσαν τον πιλότο ότι αν δεν κατεβάσει το αεροπλάνο (σημ: στο Μινσκ) θα το ρίξουν».

Πώς εντοπίστηκε

Στην Ελλάδα, τώρα προκύπτει ένα ερώτημα, πως οι Αρχές της Λευκορωσίας ήξεραν για την παρουσία του δημοσιογράφου στη χώρα μας, καθώς και για το ταξίδι του στη Λιθουανία, έτσι ώστε να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο σύλληψής του. Επίσης, μένει να φανεί κατά πόσο τον παρακολουθούσαν ξένοι πράκτορες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μέρος του σχεδίου αρπαγής του 26χρονου δημοσιογράφου από το καθεστώς της Λευκορωσίας τέθηκε σε εφαρμογή επί ελληνικού εδάφους.

Τον πλησίασε και τον φωτογράφισε άγνωστος

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο Προτάσεβιτς όσο βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος» φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram, ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.

Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Έλειπαν τέσσερις Ρώσοι επιβάτες

Ωστόσο, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, αυτό της παρακολούθησης από ξένους πράκτορες. Στην πτήση της Ryanair από Αθήνα επέβαιναν 170 επιβάτες. Μετά την αναγκαστική προσγείωσή της στο Μινσκ της Λευκορωσίας στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν για τον τελικό προορισμό τους έξι άτομα λιγότερα. Έλειπαν ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, καθώς επίσης και τέσσερις ακόμα Ρώσοι υπήκοοι.

Θα πρέπει να θεωρείται πιθανό οι τέσσερις αυτοί άνδρες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αθήνα να μετείχαν στη μυστική επιχείρηση αρπαγής και σύλληψης του δημοσιογράφου. Αυτό θα μπορούσε να φανεί από τις λίστες των επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει στη διαλεύκανση της υπόθεσης το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των αεροδρομίων.

Συνελήφθη και η σύντροφός του

Σύμφωνα με καταγγελία της αρχηγού της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της συντρόφου του Ρομάν Προτάσεβις, Σοφία Σαπέγκα. Σε ανάρτησή της, η Τιχανόφσκαγια ενημέρωσε πως η Σοφία Σαπέγκα, σύντροφος του ακτιβιστή δημοσιογράφου η οποία κατάγεται από τη Ρωσία, συνελήφθη στο Μινσκ και κρατείται από τις αρχές της χώρας.

Μάλιστα, η αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της, όπως και του Προτάσεβιτς. Την πληροφορία για τη σύλληψη της 23χρονης μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτά η κοπέλα. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι η Σοφία Σαπέγκα και ο Ρόμαν Προτάσεβιτς βρίσκονταν για διακοπές στην Ελλάδα μαζί.

Η σύλληψη της Σαπέγκα επιβεβαιώθηκε και από την οικογένειά της.

Ρομάν Προτάσεβιτς
Twitter