Υπόθεση Προτάσεβιτς: Ήξερε η ΕΥΠ;

Προτάσεβιτς

Το γεγονός ότι στο αεροπλάνο της Ryanair επέβαιναν 127 επιβάτες αλλά μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ και την επιχείρηση σύλληψης  του Ρομάν Προτάσεβιτς και της φίλης του, συνέχισαν το ταξίδι στο Βίλνιους 121 άτομα, βάζει ευθέως στο κάδρο τον ύποπτο ρόλο τριών προσώπων, που  αγνοείται η τύχη τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair μίλησε ευθέως για πράκτορες, που έπαιξαν τον ρόλο τους επί ελληνικού εδάφους ως φαίνεται.

Κάλυψε δημοσιογραφικά την παρουσία της Τιχανόφσκαγια στο Φόρουμ των Δελφών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός Λευκορώσος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος είχε έρθει μαζί με την Ρωσίδα φίλη του  στην Αθήνα στις 6 Μαΐου. Διέμεινε σε ενοικιασμένο διαμέρισμα Airbnb και κάλυψε δημοσιογραφικά την παρουσία της αρχηγού της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο Προτάσεβιτς δεν ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευε την κ. Τιχανόφσκαγια γι’ αυτό και παρέτεινε την παραμονή του στην Ελλάδα μετά την αναχώρηση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα μετέβη για διακοπές στην Κρήτη.

προτάσεβιτς

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος των Λευκορώσων πρακτόρων, που ήρθαν στην χώρα μας για να καταστρώσουν τα κατασκοπικά σχέδια τους, δεν ήταν ο νεαρός δημοσιογράφος αλλά η ίδια η Τιχανόφσκαγια, την οποία έχασαν όταν άλλαξε αιφνιδιαστικά το πρόγραμμα αναχώρησης της.

Ήξερε η ΕΥΠ;

Η δράση των εν λόγω πρακτόρων, που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από τις έρευνες, άνοιξε τον ασκό της πολιτικής αντιπαράθεσης με δεδομένο ότι η ΕΥΠ, που μπαίνει στο κάδρο αναφορικά με  το αν εντόπισε ή όχι τη δράση ξένων πρακτόρων στην χώρα, υπάγεται πλέον απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει να δώσει εξηγήσεις»

“Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει να δώσει εξηγήσεις για ένα περιστατικό που εκθέτει τη χώρα. Και να απαντήσει εάν το «επιτελικό κράτος» και οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος ή ασχολούνται μόνο με τον «εσωτερικό εχθρό» για να γνωρίζουν “τι καπνό φουμάρει” ο κάθε νέος που συχνάζει στις πλατείες της χώρας.” υπογράμμισε με έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: «Συνελήφθησαν κοιμώμενοι οι κρατικοί μηχανισμοί»

Το Κίνημα Αλλαγής καταλογίζει ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών Αρχών για τη μεθόδευση «κρατικής αεροπειρατείας», ενώ καταδικάζει τα όσα εκτυλίχθηκαν.

«Για μια ακόμη φορά οι κρατικοί μηχανισμοί “δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε”, συνελήφθησαν κοιμώμενοι. Μια ακόμη “επιτυχία” του επιτελικού κράτους του Μαξίμου και των επιλογών του», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου

 «Η υπόθεση όμως αυτή αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας μας και της διορισμένης με προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, διοίκησης της.

Ιδιαίτερα όταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς είναι μέλος αποστολής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που ήρθε στη χώρα μας για συμμετοχή σε διεθνές συνέδριο, και είναι γνωστό ότι απειλείται η ζωή του.

Οι πράκτορες των ξένων υπηρεσιών έμειναν παντελώς ανενόχλητοι, έθεσαν με τις ενέργειές τους σε κίνδυνο την ζωή Ελλήνων επιβατών και εξέθεσαν διεθνώς την χώρα μας.

Η ασφάλεια της Ελλάδας εμφανίζεται διάτρητη»

Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει πώς η υπόθεση «είναι επιβεβλημένο να προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος του Λουκασένκο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση».