Προτάσεβιτς - φυλακή: Με πρησμένο πρόσωπο δηλώνει ότι «συνεργάζεται» με τις Αρχές

δημοσιογράφος

Ότι «συνεργάζεται» με τις Αρχές δήλωσε χθες το βράδυ ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβις, σε βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Ο Λευκορώσος, μιλώντας στην κάμερα με εμφανώς πρησμένο πρόσωπο και σημάδια, είπε ότι είναι καλά στην υγεία του και παραδέχτηκε ότι εκείνος βρισκόταν πίσω από τις περσινές μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Μινσκ.

Αυτό είναι το πρώτο βίντεο του Προτάσεβιτς ύστερα από τη σύλληψή του στο Μινσκ. Πολλοί πιστεύουν ότι προφανώς έχει εξαναγκαστεί να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις μέσα από τη φυλακή. Η ομολογία για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται επιφέρουν ποινή τουλάχιστον 15 χρόνια φυλάκισης.

Συγκεκριμένα, ο 26χρονος ανέφερε:

«Το προσωπικό μού συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές».

Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Προτάσεβιτς δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε μια φυλακή υποδίκων στο Μινσκ και αρνείται ότι έχει καρδιολογικά προβλήματα, όπως αναφέρθηκε σε ορισμένους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το δίκτυο ενημέρωσης NEXTA, πάντως, υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Η μητέρα του ενημέρωσε τους συνάδελφους του ότι νοσηλεύεται με πρόβλημα στην καρδιά.

Υπενθυμίζεται πως ο 26χρονος ταξίδευε με πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν το λευκορωσικό μαχητικό εξέτρεψε το αεροσκάφος ώστε να προσγειωθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου ο επικριτής του Λουκασένκο τέθηκε υπό κράτηση.

Συνελήφθη και η σύντροφός του

Σύμφωνα με καταγγελία της αρχηγού της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της συντρόφου του Ρομάν Προτάσεβις, Σοφία Σαπέγκα. Σε ανάρτησή της, η Τιχανόφσκαγια ενημέρωσε πως η Σοφία Σαπέγκα, σύντροφος του ακτιβιστή δημοσιογράφου, η οποία κατάγεται από τη Ρωσία, συνελήφθη στο Μινσκ και κρατείται από τις Αρχές της χώρας.

Μάλιστα, η αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της, όπως και του Προτάσεβιτς. Την πληροφορία για τη σύλληψη της 23χρονης μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτά η κοπέλα. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι η Σοφία Σαπέγκα και ο Ρομάν Προτάσεβιτς βρίσκονταν για διακοπές στην Ελλάδα μαζί.

Η σύλληψη της Σαπέγκα επιβεβαιώθηκε και από την οικογένειά της.

Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς

Ο Λευκορώσος δημοσιογράφος αποτελεί ιδρυτικό μέλος της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων ΝΕΧΤΑ, η οποία θεωρείται από τις κύριες πηγές ειδήσεων που αφορούν τις διαδηλώσεις στη χώρα. Το Μέσο είναι κατά του Λουκασένκο, όπως και ο Προτάσεβις, ο οποίος κατηγορείται ότι αποκάλυψε πως ο Λουκασένκο κέρδισε τις εκλογές με νοθεία. Σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος είχε καλύψει ενεργά τα όσα έγιναν στις εκλογές του 2020 καθώς και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram.

Μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2020 υπάρχουν λίγες εναπομείνασες ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές στη Λευκορωσία. Τα περισσότερα ΜΜΕ αναγκάστηκαν να κλείσουν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν των εκλογών.

Ο Προτάσεβιτς έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του. Όμως συνέχισε να πολεμά το καθεστώς του Λουκασένκο, ενώ ζούσε αυτοεξόριστος στη Λιθουανία, καθώς τον Νοέμβριο κατηγορήθηκε για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους. Ως έφηβος, ο Προτάσεβιτς έγινε αντιφρονών, επιθυμώντας την επιβολή του νόμου. Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο με κύρος για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα τον απέβαλαν από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ.