ΕΕ: Η Ευρώπη γίνεται κόμβος κοκαΐνης καθώς η αγορά διευρύνεται

cocaine

Μετά την κάνναβη, η κοκαΐνη είναι το ναρκωτικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη, με εκατομμύρια χρήστες και πωλήσεις περίπου 10.5 δισεκ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με κοινή έκθεση της υπηρεσίας της ΕΕ για την επιβολή του νόμου Europol, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) που παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται, λαμβάνοντας ώθηση από μια μεγαλύτερη παραγωγή στη Λατινική Αμερική και επίσης από τη διεύρυνση της ικανότητας επεξεργασίας του ακατέργαστου ναρκωτικού στην ίδια την Ευρώπη. Θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την ανάπτυξη νέων ειδών προϊόντων κοκαΐνης που καπνίζονται, ανέφερε η έκθεση, προειδοποιώντας για αυξημένους κινδύνους στην υγεία.

«Περισσότερη παραγωγή λαμβάνει επίσης χώρα τώρα μέσα στην Ευρώπη, υποδεικνύονττας αλλαγές στον ρόλο της εν λόγω περιφέρειας στο διεθνές εμπόριο της κοκαΐνης», ανέφερε η έκθεση.

Το Βέλγιο φαίνεται να είναι στο κέντρο της βιομηχανίας της κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξαν υπηρεσίες της ΕΕ. Είναι η χώρα της ΕΕ που κατέσχεσε τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης το 2020, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καθώς στο Βέλγιο κατασχέθηκαν συνολικά 70 τόνοι κυρίως στο λιμάνι της Αμβέρσας, έναντι 49 τόνων στην Ολλανδία, τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα στις κατασχέσεις.

Το Βέλγιο είναι επίσης μια ηγετική χώρα στην επεξεργασία πολτού (πάστα) κοκαΐνης, μαζί με την Ολλανδία και την Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση, που παραθέτει ως αποδεικτικό στοιχείο κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων χημικών πρόδρομων ουσιών για την παραγωγή κοκαΐνης και πληροφορίες για εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Η κοκαΐνη που εισάγεται στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική επενεξάγεται όλο και περισσότερο σε άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθιστώντας την Ευρώπη «ένα σημείο-κλειδί για τη διαμετακόμιση ναρκωτικών που προέρχονται από αλλού», ανέφερε η έκθεση.

Η ευρωπαϊκή αγορά μεθαμφεταμίνης αυξάνεται επίσης, αλλά παραμένει πολύ μικρότερη από εκείνην για την κοκαΐνη, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθός της.

Το συνθετικό διεγερτικό παράγεται παραδοσιακά κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία και καταναλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη, όμως νέα στοιχεία δείχνουν πως αυξάνεται η ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη, ιδίως στο Βέλγιο, το οποίο έχει γίνει ένας μεγάλος παραγωγός του ναρκωτικού.

«Υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη ανησυχία για τις εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, όπου η μεθαμφεταμίνη μπορεί να παραχθεί σε σημαντικά μεγαλύτερη κλίμακα», ανέφερε η έκθεση.

Η Ευρώπη είναι από τις περιοχές, που ηγούνται στην παραγωγή μεθαμφεταμίνης παγκοσμίως, και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί συνεργάζονται τώρα όλο και περισσότερο με μεξικανικές εγκληματικές συμμορίες για τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, προειδοποίησαν οι υπηρεσίες της ΕΕ.