Μαραθώνιος Παρίσι 2024 - Στα βήματα των γυναικών της Γαλλικής Επανάστασης

Παρίσι 2024 Μαραθώνιος

Οπως ανακοινώθηκε, ο αγώνας των 42,195 χλμ. θα εκκινήσει από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και οι αθλητές θα φτάσουν ως τα ανάκτορα των Βερσαλλιών και θα επιστρέψουν. Η διαδρομή ακολουθεί τα βήματα της πορείας χιλιάδων γυναικών, τον Οκτώβριο του 1789, που έφτασαν ως το παλάτι του Βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, διαμαρτυρόμενες για την τιμή του ψωμιού. Φτάνοντας στις Βερσαλλίες, υποχρέωσαν τον Βασιλιά να επιστρέψει μαζί τους στο Παρίσι, σε ένα γεγονός που πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι σηματοδοτεί το τέλος της απόλυτης μοναρχίας στη Γαλλία.

«Επιχειρούμε να δώσουμε ένα νόημα στα αγωνίσματά μας και η επιλογή αυτής της διαδρομής ήταν ένας καλός τρόπος για να το επιτύχουμε. Θέλουμε να πρωτοπορήσουμε», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Τόνι Εστανγκέ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, θα είναι ο μαραθώνιος των γυναικών αυτός που θα κλείσει το πρόγραμμα και όχι εκείνος των ανδρών, που θα γίνει μία ημέρα νωρίτερα.

Παράλληλα, οι Γάλλο προγραμματίζουν να διοργανώσουν και δύο αγώνες μαζικής συμμετοχής, έναν μαραθώνιο και μία κούρσα 10χλμ., με τη συμμετοχή σε κάθε αγώνα να ορίζεται στο συμβολικό νούμερο των 20.024 ατόμων. «Η χώρα μας υποστηρίζει καθαρά και ξάστερα ότι ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου πρέπει περισσότερο από ποτέ να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές, οδηγώντας σε μαζική συμμετοχή. Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει με θετικό τρόπο την κοινωνία. Ας του δώσουμε όλα τα μέσα για να το κάνει», τόνισε η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά.

Η διαδρομή του μαραθωνίου θα περάσει από εμβληματικά μνημεία του Παρισιού, όπως ο Πύργος του Αϊφελ, το Λούβρο, το Παλέ Γκαρνιέ και η Κήπος του Κεραμεικού, ενώ θα είναι ασυνήθιστα απαιτητική για τους δρομείς, καθώς περιλαμβάνει μία υψομετρική διαφορά 436 μέτρων.

«Πέρα από κάθε αμφιβολία, το μαραθώνιος στο "Παρίσι 2024" θα έχει κάτι το ιδιαίτερο. Το να αγωνίζεσει σε ένα τόσο εντυπωσιακό σκηνικό, σε ένα μέρος με τόση ιστορία και συμβολισμούς, θα είναι μία μοναδική εμπειρία», δήλωσε ο δις Ολυμπιονίκης και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Ελιούντ Κιπτσόγκε.