Κίνα: Περιορισμός στους περιπάτους των σκύλων

Στην πόλη Weixn, στην νοτιοδυτική επαρχία Yunnan της Κίνας, πλέον υπάρχει περιορισμός στους περιπάτους των σκύλων μέχρι και τρεις φορές την μέρα. Η κίνηση αυτή έχει συγκεντρώσει χιλιάδες αντιδράσεις, αλλά και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Της Αμάντας Πατσοπούλου

Περιορισμός στους περιπάτους των σκύλων επιβλήθηκε σε περιοχή της Κίνας. Επιπλέον, με βάση την οδηγία των αρχών, οι παραβάσεις θα έχουν αδιανόητες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν αντίποινα στο ίδιο το ζώο. Δηλαδή, ο σκύλος θα κατάσχεται από το ιδιοκτήτη του και στην συνέχεια θα θανατώνεται από τη δημόσια υπηρεσία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές δηλώσεις, η απόφαση αυτή πάρθηκε ως τρόπος «αντιμετώπισης». Και αυτό ως αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων, όπου ασυνόδευτοι σκύλοι τραυμάτισαν περαστικούς.

Το μέτρο αυτό επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα Παρασκευή (21/11). Ωστόσο, εξαιτίας της «θύελλας» αντιδράσεων που προκλήθηκε, οι αρχές αναγκάστηκαν να εξετάσουν καλύτερα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κινεζικές αρχές και αυστηρά μέτρα για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων 

Η αλήθεια είναι πως ουκ ολίγες φορές οι κινεζικές αρχές έχουν ασχοληθεί με διάφορα θέματα, τα οποία αφορούν τα κατοικίδια και τους ιδιοκτήτες τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η επιβολή ιδιαίτερων κανονισμών, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κανόνας του 2017 στο Qingdao, το Chengdu και την Shanghai, ο οποίος επιτρέπει «έναν μόνο σκύλο ανά νοικοκυριό».

Επιπλέον, το 2018, στην πόλη Hangzhou απαγορεύτηκε ο περίπατος σκύλου κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς απαγορεύτηκε και στους κατοίκους να έχουν μεγαλόσωμες ράτσες.

Δηλώσεις πολιτών και ειδικών

«Το να μας απαγορεύσουν να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας μέσα στην πόλη, δεν είναι σαν να μας απαγορεύουν να έχουμε σκύλο;», σημειώνει η κυρία Li, κάτοικος στο Weixin. Και αμέσως μετά προσθέτει εύλογα πως «Δεν θα έπρεπε όλοι οι σκύλοι της χώρα να υποστούν τις συνέπειες για την κακή συμπεριφορά κάποιων ιδιοκτητών σκύλων».

Η ΜΚΟ «Animals Asia» με τη σειρά της δήλωσε πως, σύμφωνα με μελέτες, τα σκυλιά πρέπει να βγαίνουν για περπάτημα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Συμπληρώνοντας πως όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η ευθύνη για τη συμπεριφορά του σκύλου δημοσίως πρέπει να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του, και όχι το ζώο καθ' αυτό.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM