Χονγκ Κονγκ: «Δρακόντεια μέτρα» για την επέτειο εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν

Διαμαρτυρία στο Χονγκ Κονγκ
Πηγή: ap.org

Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Χονγκ Κονγκ ανήμερα της 32ης επετείου από την εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν, στο κέντρο του Πεκίνου, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν για τα αιματηρά γεγονότα του 1989.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με την νομοθεσία, η Κίνα μπορεί να τιμωρήσει όσους κατηγορούνται για προσπάθεια ανατροπής καθεστώτος, για απόσπαση, για τρομοκρατικές ενέργειες ή για συμπαιγνία με τις ξένες δυνάμεις. Οι παραβάτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη.

Αν και η αστυνομία δεν έχει αποσαφηνίσει εάν η επέτειος για την καταστολή αποτελεί παραβίαση του νόμου, χθες το βράδυ (3/6) ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε συγκέντρωση δημιουργεί «σημαντικές απειλές για τη δημόσια υγεία και τη ζωή» και προειδοποίησε ότι όσοι συμμετέχουν σε «μη εξουσιοδοτημένες συνελεύσεις» θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη.

«Η αστυνομία θα αναπτύξει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό που θα τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία και θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για την επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης» δήλωσε η αστυνομία.

Περίπου 7.000 αξιωματικοί θα διεξάγουν επιχειρήσεις αναζήτησης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTHK, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει δικαιοδοσία στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας και στο προσωπικό της όταν ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από τον νόμο. Για ορισμένες υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια η δίκη θα μπορεί να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ενόρκους στο Χονγκ Κονγκ, εφόσον διακυβεύονται κρατικά μυστικά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο είναι οι μόνες δύο περιοχές εντός της κινεζικής επικράτειας που μπορούν να τιμούν με εκδηλώσεις τα θύματα των αιματηρών διαδηλώσεων του 1989.

Σύλληψη ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης

Συνελήφθη από την αστυνομία ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου υπέρ των μεταρρυθμίσεων κινήματος του Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για την Τσόου Χανγκ Τουνγκ, αντιπρόεδρο της «Συμμαχίας για το Χονγκ Κονγκ», η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ολονυχτίες μνήμης για τα θύματα της καταστολής της εξέγερσης στο Πεκίνο. Η Τουνγκ συνελήφθη με την κατηγορία της διοργάνωσης και προώθησης «παράνομης συνάθροισης».

Μιλώντας στο BBC πριν από τη σύλληψή της, η δικηγόρος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένη για το αναπόφευκτο: «Είμαι προετοιμασμένη για τη σύλληψή μου. Έτσι είναι το Χονγκ Κονγκ τώρα. Εάν αγωνίζεσαι για τη δημοκρατία σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, η σύλληψη είναι κάτι το αναπόφευκτο. Ας γίνει. Είμαι έτοιμη να πληρώσω το τίμημα του αγώνα για τη δημοκρατία».