Αλλάζει τις ισορροπίες η ειρήνευση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ειρήνευση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τρίβει τα χέρια του ο «στριμωγμένος» Τούρκος πρόεδρος, κραδαίνει τα σκήπτρα του ο εγγυητής της ομαλότητας στην ευρύτερη περιοχή, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, η χρόνια εκκρεμότητα στην περιοχή – σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες – δεν λήγει, απλώς αναστέλλεται.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Για τον «σουλτάνο» η υπογραφή της συμφωνία ήταν μια προσωπική νίκη – μετά από πολλές κατραπακιές. Αφού η παραδοχή από το «επίσημο Ερεβάν» ότι οι Αζέροι είναι οι νικητές της… παρτίδας, του δίνει τη δυνατότητα να «πουλήσει» εντός των τειχών τη νίκη του «Αδελφού», για τους Τούρκους, λαού του Αζερμπαϊτζάν ως δικό του επίτευγμα.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξάλλου, είχε την ευκαιρία να «παίξει μπάλα» σε πρώην Σοβιετικό γήπεδο που θεωρεί προνομιακό.

Έκρηξη αντιδράσεων στο Ερεβάν

Οι Αρμένιοι όμως βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του Προμηθέα νοιώθοντας ότι «δεμένοι στον Καύκασο» αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα γύπα να τους τρώει τα σπλάχνα. Αυτό δείχνει η έκρηξη των αντιδράσεων στο Ερεβάν όταν η συνθηκολόγηση σκοτείνιασε τον ορίζοντα – αντιδράσεις με άδηλη ακόμη κορύφωση.

Και τούτο διότι πέρα από χαρτιά και βουλοκέρια η δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ – που από το 2017 έχει αλλάξει το όνομα της σε Δημοκρατία του Αρτσάχ – παραμένει πλειοψηφικά Αρμενική περιοχή σε επίπεδο πληθυσμού. Αναγνωρισμένη μάλιστα από έξι πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά όχι από το Αμερικανικό κράτος.

Η στάση της ΕΕ

Η αλήθεια είναι πως την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναγάγει σε ευνοούμενο εμπορικό εταίρο, το Μπακού, οι Αρμένιοι αγωνίζονταν για την αυτονόητη αναγνώριση της γενοκτονίας.

Συναντούσαν δε στο δρόμο τους αρνητές της ιστορίας και γενικώς δεν απολάμβαναν κάποιου είδους «συμμαχικής στοργής». Με εξαίρεση βέβαια κάποιες Ελληνικές και Γαλλικές «αχτίδες» ενδιαφέροντος.

Αρτσάχ-Αρμενία: Μια άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι προεδρική δημοκρατία (μετά το δημοψήφισμα του 2017, όπου εγκρίθηκε και η μετονομασία της χώρας) με ένα νομοθετικό σώμα. Η εξάρτηση του Αρτσάχ από την Αρμενία σε πολλούς τομείς είναι τόσο μεγάλη που λειτουργεί ως ντε φάκτο μέρος της Αρμενίας.

Η χώρα είναι ορεινή, ο πληθυσμός είναι κυρίως Χριστιανικός και στενά συνδεδεμένος με την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Πολλά ιστορικά μοναστήρια είναι δημοφιλή στους τουρίστες, που προέρχονται ως επί το πλείστον από την αρμενική διασπορά, καθώς τα ταξίδια διεξάγονται εύκολα μόνο μεταξύ της Αρμενίας και του Αρτσάχ.

Αλλάζουν πλέον οι ισορροπίες στον Καύκασο

Ύστερα από τη συνθηκολόγηση όλα αυτά πέρασαν απλώς στη χωρία των ιστορικών – γεωγραφικών  καταγραφών. Οι ισορροπίες στον Καύκασο αλλάζουν και φαίνεται πως το οικονομικά πανίσχυρο Αζερμπαϊτζάν φαίνεται  να «ξαναγράφει» την ιστορία.

Δυο σημαντικές επισημάνσεις είναι ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να βάλει εκείνη το  πλαίσιο στις εξελίξεις στον Καύκασο, την ώρα που  η Άγκυρα θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από τη νίκη του «αδελφού Αζερμπαϊτζάν»- και αυτό θα πρέπει να παρακολουθεί άγρυπνα η Ελληνική Διπλωματία.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως και αυτή η εξέλιξη -αν έχει σημασία αυτό- ήρθε αμέσως μετά την οριστικοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των ΗΠΑ.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM