Φιέστα Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή 15 Νοεμβρίου επίσκεψη-φιέστα στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, η οποία άνοιξε πρόσφατα από τις κατοχικές αρχές

Την κατεχόμενη Κύπρο και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Επιπλέον, ο Ερντογάν θα συνοδεύεται και από τον νεοκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, Τούρκους αξιωματούχους και ανώτερους στρατιωτικούς.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης και μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

  • Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο της Τύμπου των Κατεχομένων στις 11 το πρωί.
  • Για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί τελετή στο μνημείο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Φαζίλ Κιουτσούκ και το μνημείο της τουρκικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ.
  • Στις 12.30 θα γίνει στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.
  • Αργότερα, ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφτεί τα Βαρώσια και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

 

Αντιδράσεις από Αναστασιάδη και ΥΠΕΞ Ελλάδας

Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη, με την Αθήνα να κάνει λόγο για πρωτοφανή πρόκληση.

Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει πως αυτή η επίσκεψη έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο τη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η ανακοίνωση από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου α αναφέρεται πως πρόκειται για μια πρόκληση άνευ προηγουμένου, η όποια είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

Δείτε την ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

Ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Πικνίκ στα Βαρώσια;

Έναν μήνα νωρίτερα, μετά την εκλογή του Τατάρ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει σε ειρωνικό τόνος πως πρόκειται να πάρει για πικνίκ στα Βαρώσια μεζί με το κατοχικί ηγέτη.

«Με την ευκαιρία αυτή είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε και κάτι ακόμα. Λέω ότι μπορούμε να κάνουμε πικνίκ στα κλειστά Βαρώσια. Υπάρχει κάποιος λόγος να μην το κάνουμε κύριε πρόεδρε;» είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. Ενώ ο Τατάρ από πλευράς του είχε πει: «Θεού θέλοντος (ινσαλάχ)».

Και ο Ερντογάν είχε σημειώσει επίσης: «Θα’ ναι ωραία να κάνουμε εκείνη την ημέρα εκεί ένα πικνίκ. Το βλέπουμε στις οθόνες, θέλουμε να το ζήσουμε κιόλας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πικνίκ στα Βαρώσια θα γίνει. Βέβαια, δεν μιλάμε για ένα παραδοσιακό πικνίκ όπως το γνωρίζουμε όλοι, αλλά πρόκειται να στηθούν stands με φαγητά και ποτά.

Στα Κατεχόμενα και ο Τσαβούσογλου

Στα Κατεχόμενα βρίσκεται από την Παρασκευή (13/11) και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ίδιος βρίσκεται εκεί προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες στα Βαρώσια.

Ο ίδιος ανήγγειλε την άφιξη του στα κατεχόμενα μέσω Twitter, γράφοντας πως έφτασε στα κατεχόμενα για τις προετοιμασίες για την επίσκεψη Ερντογάν και για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM