Μεξικό: «Κρέμασαν» υποψήφιο δήμαρχο επειδή δεν έκανε όσα έταξε

Χουάν Καμάτσο
mexiconewsdaily.com

Εικόνες από το Μεξικό που προκαλούν αποτροπιασμό κάνουν τον γύρο του κόσμου. Εξοργισμένοι πολίτες απήγαγαν έναν υποψήφιο δήμαρχο, πρώην γερουσιαστή, με τη δικαιολογία ότι όσο ήταν στο Κογκρέσο δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον λαό.

Ο Χουάν Καμάτσο έκανε περιοδεία στην πόλη San Cristobal de las Casas στις 16 Μαΐου, όταν τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του έπεσαν θύματα ενέδρας και κρατήθηκαν όμηροι για συνολικά οκτώ ώρες. Αρχικά οι κάτοικοι ρωτούσαν τον Καμάτσο γι' αυτά που δεν έκανε μετά τις υποσχέσεις που τους έδωσε προκειμένου να εκλεγεί το 2018 ως γερουσιαστής.

Σύμφωνα με τη «New York Post», οι κάτοικοι της φτωχής πόλης του Μεξικού, στην κοινότητα Τσιάπα, του πήραν τα γυαλιά που φορούσε, τον ανάγκασαν να περπατήσει χωρίς παπούτσια.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, ενώ ο Καμάτσο προσπαθούσε να δώσει απαντήσεις, ορισμένοι από τους κατοίκους τον ακινητοποίησαν του πέρασαν μια θηλιά στο λαιμό και αποπειράθηκαν να τον «κρεμάσουν», ενώ άλλοι απειλούσαν πως θα του βγάλουν το παντελόνι και θα του φορέσουν φούστα. Τελευταία στιγμή, κάποιος από τους κατοίκους ακούγεται στο βίντεο να λέει «χαλάρωσέ του τη θηλιά, για να τραγουδήσει σαν πουλάκι, δεν θα του βάλουμε βενζίνη».

Οι αυτόχθονες επιτιθέμενοί του, απόγονοι των Μάγια, ήταν εξοργισμένοι επειδή ο πολιτικός απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του στην προηγούμενη εκστρατεία του στο Κογκρέσο στην πολιτεία τους για να τους προσφέρει καλύτερα σχολεία και καθαρό πόσιμο νερό.

Το κόμμα του Χουάν Καμάτσο με δήλωσή του καταδίκασε κάθε πράξη βίας που αποσταθεροποιεί το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στην κοινότητα. «Δεν δικαιολογείται καμία σωματική, συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση σε βάρος οποιουδήποτε πολίτη, πόσο μάλλον όταν αυτό έχει να κάνει με πολιτικές πεποιθήσεις».

Σύμφωνα με το mexiconewsdaily.com, η πολιτική που ασκείται στην κοινότητα Τσιάπα είναι περίπλοκη, καθώς το EZLN (Στρατός των Ζαπατίστα για την Εθνική Απελευθέρωση) ελέγχει πολλές περιοχές του κράτους.

Με το ποσό των 15.000 δολαρίων τον άφησαν ελεύθερο

Ο Juan Camacho Velasco κρατούνταν περίπου οκτώ ώρες μαζί με τον 20χρονο συνοδό του, ο οποίος πλήρωσε τελικά τα 15.000 δολάρια, μολονότι ο ίδιος αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο.