ΕΕ: Εγκρίθηκε η 10η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Ε.Ε

Η Πολωνία συμφώνησε να αποδεχτεί τη νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, όμως η συγκατάθεσή της δόθηκε υπό όρους και εξαρτάται από έξι σημεία, μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο PAP, επικαλούμενο δηλώσεις του πρεσβευτή της χώρας Αντρέι Σάντος.

Νωρίτερα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις κυρώσεις, ούτε κατά την τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεών τους, επειδή η Βαρσοβία απέρριπτε το αίτημα της Ιταλίας για πιο χαλαρό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού καουτσούκ.

Μετά τις δηλώσεις του Σάντος, η Σουηδία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι εγκρίθηκε η δέκατη δέσμη κυρώσεων. «Η ΕΕ στέκει ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειάζεται», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσεως αλλά και μέτρα εναντίον οντοτήτων που στηρίζουν τον πόλεμο, διαδίδουν προπαγάνδα ή παραδίδουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία.

Καναδάς: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Ο Καναδάς ανακοίνωσε απόψε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ θα στείλει και άλλα τέσσερα άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως είπε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, σε ομιλία του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν 129 πρόσωπα και 63 οντότητες. Μεταξύ αυτών είναι και οι αντιπρόεδροι της ρωσικής κυβέρνησης καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, είπε ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τορόντο.

Ο Καναδάς θα στείλει επίσης ένα τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής και πάνω από 5.000 βλήματα, για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε έναν λαθεμένο υπολογισμό όταν εξαπέλυσε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο. Υποτίμησε τους Ουκρανούς και την αλληλεγγύη των φίλων τους σε όλον τον κόσμο. Αλλά σήμερα είμαι πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι από ποτέ», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός. «Ο Πούτιν είναι επικίνδυνος, είναι δειλός και αδύναμος», πρόσθεσε.

Τα τέσσερα πρώτα άρματα, που είχε υποσχεθεί ο Καναδάς στην Ουκρανία στα τέλη Ιανουαρίου, έχουν φτάσει στην Πολωνία και από εκεί θα προωθηθούν στο Κίεβο.

Η Οτάβα θα απαγορεύσει επίσης την εξαγωγή ορισμένων χημικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρονικών αλλά και την εισαγωγή, την αγορά ή την απόκτηση ρωσικών όπλων.

Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν νωρίτερα και οι χώρες μέλη της G7.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία, καθώς και μια σειρά κυρώσεων και δασμών σε μεταλλουργικά προϊόντα. Οι κυρώσεις αφορούν και εταιρείες τρίτων χωρών που φέρονται ότι εφοδιάζουν τη Μόσχα με αγαθά για τα οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Καναδά Όλεγκ Στεπάνοφ χαρακτήρισε «άνευ νοήματος» τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. «Οι πολίτες μας που βρίσκονται στη λίστα χαμογελούν βλέποντας τα μέτρα αυτά. Είναι μια ένδειξη αδυναμίας εκ μέρους του αντιρωσικού στρατοπέδου, που μισεί τη Ρωσία αλλά καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να νικηθούμε». , είπε.