‘Εξυπνη δασική πόλη στο Μεξικό θα είναι 100% ενεργειακά αυτάρκης ( pics+video)

Tο κλίμα αλλάζει ταχύτατα και σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούμε να ανταποκριθούμε.Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να κάνουν αυτοκριτική και να συνειδητοποιήσουν ότι  οι καθημερινές συνήθειές μας έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν το προνόμιο και τη δύναμη να μετατρέπουν την παλίρροια στην αλλαγή του κλίματος και πολλοί αρχίζουν να αλλάζουν τις πρακτικές τους για την βελτίωση της γης.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η αρχιτεκτονική εταιρεία «Stefano Boeri Architetti» με έδρα το Μιλάνο με μια πρωτοποριακή ιδέα. Να σχεδιάσει μια πόλη που να είναι αποκλειστικά αυτοσυντηρούμενη και δεν θα είναι κακή για το περιβάλλον αλλά αντίθετα θα εργάζεται ενεργά κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Η πρώτη έξυπνη πόλη στο Κανκουν

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε μια πόλη που να έχει όλες τις ανέσεις σαν και αυτές των μεγάλων πόλεων χωρίς τη ρύπανση ,το θόρυβο αλλά με περισσότερη βλάστηση.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία σχεδίασα να χτιστεί σε ένα οικόπεδο 557 εκταρίων,το οποίο χρησιμοποιείται σαν λατομείο για ξενοδοχεία στο Κανκούν του Μεξικό.Δεν έχει να κάνει μόνο με την αναδάσωση της περιοχής αλλά θα δημιουργήσει χώρο για ανάπτυξη μικτής χρήσης που θα είναι απολύτως αυτάρκης για τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Για τους ανθρώπους και τα φυτά

Το προτεινόμενο σχέδιο σχεδιάζει να φιλοξενήσει 130.000 κατοίκους και 7.500.000 φυτά 400 ειδών.Όχι μόνο θα υπάρχει αναλογία πάνω από δύο δέντρα ανά άτομο,αλλά θα υπάρχουν πολλά άλλα φυτά,πράσινες στέγες και κάθετοι κήποι.

Ηλιακή πόλη

Η αρχιτεκτονική εταιρεία συνεργάστηκε με τη γερμανική εταιρεία ηλιακής ενέργειας «Transolar» για να χρησιμοποιήσει ένα από τα πιο άφθονα αγαθά του Μεξικό,τον ήλιο.

Η περιοχή θα περιβάλλεται από ηλιακούς συλλέκτες που θα τροφοδοτούν την πόλη,χωρίς να χρησιμοποιείται καθόλου άνθρακας ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Σχετικά με την άρδευση,αυτή θα γίνεται με τη χρήση υποβρύχιων σωλήνων που θα συλλέγουν νερό από τον ωκεανό θα το περνάνε από ένα πύργο αφαλάτωσης και στη συνέχεια θα το διοχετεύουν στη πόλη.

Όχι αυτοκίνητα στην δασική πόλη

Το Κανκούν επιδιώκει να εξαλείψει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα με τον να μην έχουν παραδοσιακά αυτοκίνητα μέσα στα όρια της πόλης.Ο χώρος στάθμευσης για τα οχήματα θα είναι διαθέσιμος στα περίχωρα της πόλης από όπου οι επισκέπτες μπορούν να αφήσουν το αυτοκίνητο τους και να μεταβούν στο σημείο όπου υπάρχουν ηλεκτρικά και ημιαυτόματα αυτοκίνητα.

Η δημιουργικότητα κάποιων ανθρώπων αλλά  και η θέληση να πρωτοπορήσουν για το καλό του πλανήτη και του περιβάλλοντος δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.Θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για πολλούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ιδέες.

 

ΠΗΓΗ: inhabitat

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM