Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν έδαφος στην Χερσώνα

Χερσώνα

"Χερσώνα, κράτα γερά, είμαστε κοντά!", αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην σελίδα του στο Facebook.

Στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ότι προελαύνει στην περιφέρεια της Χερσώνας, από την πλευρά των χωριών Αντριγίβκα, Λοζόβε και Μπιλοχίρκα.

Στην ενημέρωσή του σήμερα το πρωί δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με την Χερσώνα, αλλά σημειώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν ειδικές δυνάμεις στην Μικολάγιφ, την γειτονική πόλη, "σχεδιάζοντας να διεξαγάγουν επιθετικές ενέργειες για να ανακαταλάβουν θέσεις που έχασαν".

Η ρωσική πλευρά δεν έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο όσον αφορά τις δηλώσεις του Κιέβου που κάνουν λόγο για "τη δημιουργία αμυντικών γραμμών" από τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από την Χερσώνα.

Η αντεπίθεση αυτή των ουκρανικών δυνάμεων στην Χερσώνα γίνεται την ώρα που οι νέες αρχές της πόλης, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν ήδη εκφράσει την βούλησή τους να συνδεθούν με τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους να κάνουν αίτηση για ρωσικό διαβατήριο μέσω "μιας απλοποιημένης διαδικασίας".

Αν η Χερσώνα ξαναπεράσει στον έλεγχο του Κιέβου θα πρόκειται για μια πρόοδο με μεγάλο συμβολισμό, από τη στιγμή που η περιοχή αυτή έχει καταληφθεί τελείως από τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της επίθεσής του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό προσθέτει βάρος και το γεγονός ότι η Χερσώνα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στη νότια Ουκρανία, κοντά στις εκβολές του Δνείπερου στην Μαύρη Θάλασσα.