Θεοφάνια με μάσκες και αγιασμό σε φιαλίδια

Διαφορετικά πραγματοποιείται ο εορτασμός των Θεοφανίων σήμερα Τετάρτη (06/01) εξαιτίας των νέων κανόνων που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού – Λειτούργησαν κανονικά οι εκκλησίες σε όλη τη χώρα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, παρά την κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εκκλησίες θα παρέμεναν κλειστές για τους πιστούς

 

Τα φετινά Θεοφάνεια διαφέρουν εξαιτίας της πανδημίας και ενώ οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, παρατηρείται λίγος κόσμος, και μάλιστα με μάσκες, καθώς και αγιασμό σε φιαλίδια. Μάλιστα, η είσοδος στους πιστούς ρυθμιζόταν από τους αρμόδιους του εκάστοτε ναού και όχι από την Αστυνομία.

Στις εκκλησίες της Αττικής επικρατεί σχετική ηρεμία, ενώ λίγοι είναι οι πολίτες εκείνοι που που συγκεντρώθηκαν έξω από ναούς για τα Θεοφάνια.

 

Στη Μητρόπολη ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Περίπου στις 7:00 το πρωί κατέφθασε στη Μητρόπολη Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Να σημειωθεί πως η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο ήταν διακριτική.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο αγιασμός μοιράστηκε σε φιαλίδια.

Ελεγχόμενη η «κίνηση» στις εκκλησίες της Αττικής

Λίγο περισσότεροι φαίνεται να ήταν οι πιστοί οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε εκκλησία στη Νέα Σμύρνη από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Βέβαια, όπως φαίνεται όλοι οι πιστοί τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και φορούν μάσκες ενώ δεν υπάρχει συνωστισμός εντός του ναού.

Ανάλογες είναι οι εικόνες και από τη Μητρόπολη Πειραιά, όπου από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκε κόσμος θέλοντας να παρακολουθήσει τη λειτουργία.

Η παρουσία των Αρχών για την τήρηση των μέτρων και αποφυγή του συνωστισμού έξω από το ναό ήταν επίσης διακριτική ενώ πάρθηκαν και τα σχετικά μέτρα σε περίπτωση παραβάσεων εφόσον χρειάζονταν πρόστιμα.

Αρκετοί, για τα δεδομένα, είναι και οι πιστοί που συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Δημήτριο–στο Μπραχάμι– για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που περίμεναν και να κοινωνήσουν.

Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες οι πιστοί στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς από τα ξημερώματα, ανήμερα των Θεοφανίων, για να μπορέσουν να μπουν και να πάρουν τον αγιασμό.

Από τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης είχαν συγκεντρωθεί πιστοί έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου γύρω στις 7:00 μετέβησαν αστυνομικοί.

Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του ναού αυτού, οι διαθέσιμες θέσεις είχαν καταληφθεί από νωρίς, ενώ ο αγιασμός δόθηκε και εδώ σε μπουκαλάκια.

 

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων όπου ξεκίνησε η θεία λειτουργία με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, ενώ η παρουσία των αστυνομικών έξω και από το συγκεκριμένο ναό ήταν διακριτική.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες και πριν την έλευση των ψαλτών συμπληρώθηκε ο αριθμός των 10 ατόμων και στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς παρέμεινε ήπια, με ηχητικά μηνύματα από τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. και με παραινέσεις από τους αστυνομικούς για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών.

Στον ναό του Αγίου Δημητρίου στους Αμπελόκηπους, λίγα μέτρα μακριά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία, με την είσοδο των πιστών να γίνεται ελεύθερα.

Στην είσοδο του ναού, υπήρχε σχετική ανακοίνωση, η  οποία ζητούσε από όσους εισέρχονται να φορούν τη μάσκα προστασίας, ενώ η ροή ήταν συνεχής από το πρωί μέχρι την ολοκλήρωση της λειτουργίας, καθώς οι πιστοί εισήλθαν προκειμένου να λάβουν αντίδωρο και αγιασμό. Επιπλέον, όσοι το επιθυμούσαν, είχαν και την επιλογή να κοινωνήσουν.

Image removed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM