«Ιερός Πόλεμος» δίχως τέλος και οργή Μητσοτάκη για το «αντάρτικο» Ιερώνυμου

Η κόντρα κυβέρνησης - ιεραρχίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στην… πρώτη δόση της ορκωμοσίας του νέου κυβερνητικού σχήματος που προέκυψε από τον ανασχηματισμό μπορεί να διασκέδασε τις εντυπώσεις από την υπάρχουσα και κλιμακούμενη κόντρα κυβέρνησης - ιεραρχίας, αλλά αν το πέτυχε, αυτό έγινε προσωρινά και μόνον για τους ανυποψίαστους.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για χάσμα αγεφύρωτο – ένα «σίριαλ» που θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια. Το άνοιγμα των ναών την ημέρα των Θεοφανίων, που αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην τελευταία της συνεδρίαση, μοιάζει σαν μια ακόμη αφορμή για να βγουν τα «μαχαίρια από τα θηκάρια» και τώρα η κόντρα δείχνει να αλλάζει επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι εξοργισμένος με τις ασκήσεις «επαναστατικής γυμναστικής» στην οποία επιδίδεται, εν μέσω πανδημίας, η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιρρίπτοντας μάλιστα, όπως λένε απολύτως έγκυρες πληροφορίες, ευθύνες για αυτό στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, «κανείς υπεράνω του νόμου», εκπέμπεται σε όλους τους τόνους και είναι σαφές – όπως λένε, δε, οι καλά γνωρίζοντες, έχει φτάσει ευκρινώς στους ενδιαφερόμενους αποδέκτες. Ο πρωθυπουργός καθώς και όσοι συνομιλούν μαζί του σημειώνουν πως είναι αδιανόητο σε καιρούς που διακυβεύεται η δημόσια υγεία η ιεραρχία να φαίνεται πως κραδαίνει «το λάβαρο του παραλογισμού», τη στιγμή μάλιστα που και η ίδια λαβώθηκε από τον κορονοϊό, έχοντας χάσει επιφανή στελέχη της, ενώ κι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ταλαιπωρήθηκε από την αρρώστια… «Τη στιγμή που ο κ. Ιερώνυμος εξήλθε ενισχυμένος από τη συνεδρίαση της Δ.Ι. Σ. θα μπορούσε να είχε οδηγήσει τα πράγματα σε πιο σωστή κατεύθυνση», εκτιμούν πολιτικές πηγές.

«Η ιεραρχία δίνει μια μάχη εκ των προτέρων χαμένη» λέει στο News2U.gr πηγή κινούμενη πολύ κοντά στα υψηλά κλιμάκια της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και εξηγεί: «Η δομή του ελληνικού κράτους είναι τέτοια που οι τύχες της Εκκλησίας είναι άρρηκτα δεμένες με τους θεσμούς του κράτους. Ως εκ τούτου, η Εκκλησία εξαρτάται έως και συντηρείται από την κυβέρνηση. Η λογική, λοιπόν, λέει πως το χέρι που σε ταϊζει δεν το δαγκώνεις».

Λίγες φορές όμως η λογική έχει θέση στον «πόλεμο». Έναν πόλεμο που οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι θα έχει κι άλλα επεισόδια με διάφορες ευκαιρίες κι αφορμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM