Η Τουρκία πετάει τις μάσκες ενώ πολλοί παραμένουν ανεμβολίαστοι

Ερντογάν μπροστά από μικρόφωνο
Πηγή: ap.org

Καθώς τα εμβόλια COVID-19 καθίστανται όλο και πιο διαθέσιμα, αυτό το καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο που οι άνθρωποι θα υποχρεώνονται να φορούν μάσκες προσώπου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά στα μέσα ενημέρωσης μετά από μια τηλε-συνάντηση με το Επιστημονικό Συμβούλιο για τον κορονοϊό στις 2 Ιουνίου.

Ο Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει λάβουν τις δικές τους προφυλάξεις. «Αυτό θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι που οι μάσκες θα μας κάνουν να ιδρώνουμαι», είπε.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι οι περίοδοι με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς οδήγησαν την δραματική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας COVID-19.

«Από την άλλη πλευρά, όταν χάνουμε τον έλεγχο, κάθε περίοδο ανοίγματος αφήνει βαθιά ίχνη που βιώνουμε με εκθετικά αυξανόμενους αριθμούς σε περιστατικά μολύνσεων, ασθενείς και απώλειες», σημείωσε.

«Σίγουρα θα υπάρχει το ιατρικό, ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό τίμημα από την άρση των μέτρων, εκτός εάν κοινωνικοποιηθούμε με ελεγχόμενο τρόπο», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την εκστρατεία εμβολιασμού της Τουρκίας, ο υπουργός είπε ότι τα εμβόλια ήταν το μοναδικό αποτελεσματικό εργαλείο στη διάθεση της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, προτρέποντας τους ανθρώπους που διστάζουν να εμβολιαστούν να εμπιστευτούν την επιστήμη.

Ο Ερντογάν εμβολιάστηκε τρεις φορές

Στη διάρκεια live συνέντευξής του στο κρατικό δίκτυο ΤRT, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι έχει κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου. «Έλεγξα αν υπήρξε αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων μου. Έφθασα τις 2.160 (μονάδες ανά χιλιοστόμετρο), δόξα τω Θεώ», δήλωσε.

Πάνω από 16,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση, τουλάχιστον 12,5 εκατ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η χώρα αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα έλλειψης εμβολίων, με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά να ανακοινώνει προ ημερών ότι αναμένονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου 12 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Εζέλ, ρώτησε πού βρήκε ο Ερντογάν το δικαίωμα να κάνει έξτρα δόσεις του εμβολίου, όταν ακόμη και οι υγειονομικοί της χώρας αδυνατούν.

«Οφείλετε μια εξήγηση, αν κάνατε το εμβόλιο στα τέλη του 2020, όταν δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο για κανέναν στη χώρα», είπε.

Ο Ερντογάν έκανε την πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου στις 14 Ιανουαρίου -και μάλιστα παρουσία τηλεοπτικού φακού, για να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του- και τη δεύτερη δόση στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ παραμένει άγνωστο πότε έκανε, όπως λέει, την τρίτη δόση