Κατεχόμενη Κύπρος: «Κραυγή αγωνίας» για τη φίμωση του Τύπου

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Photo: AP

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που αναφέρουν ότι οι σχέσεις μεταξύ του κράτους και της μαφίας έχουν γίνει στόχος στην Κατεχόμενη Κύπρο (ΤΔΒΚ) μετά από την αποκάλυψη Τούρκου ηγέτη της μαφίας σχετικά με τη δολοφονία δημοσιογράφου στην αποσχισμένη δημοκρατία, όπως γράφει αποκάλυψε Τούρκος πολίτης στο πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya το Σάββατο.

Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι δέχονται άμεσες απειλές για τις αναφορές τους στους ισχυρισμούς του Sedat Peker, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Peker είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Kutlu Adalı, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Mehmet Ağar ότι προσέλαβε τον αδελφό του Atilla Peker για τη δολοφονία.

Ορισμένοι επενδυτές αγόραζαν ιστότοπους που λειτουργούν στην Κύπρο ως μια προσπάθεια να ελέγξουν την ελευθερία του Τύπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, αποτελούν πάνω από το 90% όλων των ειδησεογραφικών πλατφορμών.

Επιχειρηματίες από την Τουρκία και την Κύπρο είχαν αρχίσει να αγοράζουν δημοσιεύσεις στην ΤΔΒΚ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μονοπώλιο στα μέσα ενημέρωσης παρόμοια με αυτά στην Τουρκία.

Όσοι έχουν προσπαθήσει να φέρουν στο φως της δημοσιότητας τη δολοφονία του Adal αντιμετώπισαν σοβαρές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει μια μακρά ιστορία δολοφονιών δημοσιογράφων με πολιτικά κίνητρα στην Κατεχόμενη Κύπρο. «Η Κύπρος είναι η αυλή της Τουρκίας», είπε ο  Nuri Sılay, Τούρκος πολίτης, και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε εκτός του διεθνούς δικαίου εδώ».